PKS
Marko Čadež

Privredna komora Srbije i država ozbiljno rade kako bi se naša zemlja uključila u novi globalni investicioni ciklus u proizvodnji električnih vozila, baterija i e-mobilnosti, rekao je u intervjuu za „Politiku”, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i naveo da kompanije iz Slovačke, Nemačke i Južne Koreje žele da otvore svoje pogone u Srbiji.

– Interesovanje azijskih proizvođača baterija za Srbiju kao investicionu destinaciju postoji, ali da bismo tu šansu na najbolji način iskoristili, jedan od preduslova je da budemo deo jedinstvenog evropskog tržišta – ukazao je Čadež.

Prema Čadežovim rečima, trenutno najviše profitiraju Mađarska i Poljska, a reč je o milijardama evra. Međutim, prednost Srbije jeste ta što ima više resursa, ističe predsednik PKS.

Govoreći o uslovima neophodnim za realizaciju ovakvih investicija, kaže da u novom svetu, koji se više regionalizuje nego što se globalizuje, najveći igrači ubrzano investiraju na evropskim destinacijama i gledaju da proizvode po svim standardima koje propisuje EU, kako bi se što bolje pozicionirali na najatraktivnijem globalnom tržištu od 500 miliona stanovnika.

– Tu ima mesta i za Srbiju, ali postoje i neki politički preduslovi. Zbog toga sa Evropskom unijom moramo ozbiljno da razgovaramo o što hitnijem priključivanju zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu – poručio je Čadež.

Na konstataciju novinara da mali procenat preduzeća sa Zapadnog Balkana investira u energetsku efikasnost i pitanje da li nema dovoljno podsticaja za zelenu tranziciju ili nema svesti o tome, Čadež odgovara da sa energetskom krizom kompanije sve više razmišljaju o diversifikaciji energetskog portfolija i ulažu u energetsku efikasnost, ali da je pomoć potrebna malim i srednjim preduzećima, te u tom kontekstu predlaže da se vrati poreski kredit, što bi po njegovoj oceni omogućilo privrednicima da deo novca koji bi dali za poreze direktno investiraju u nove tehnologije.

Da su domaće kompanije i te kako zainteresovane za inovacije, kaže, najbolje ilustruje podatak da je oko dve i po hiljade malih i srednjih preduzeća, uz podršku Centra za digitalnu transformaciju PKS, digitalno transformisalo različite segmente svog poslovanja od proizvodnje, preko nabavke, do prodaje.

– Sada otvaramo biznis inovejšen hab koji će povezivati velike kompanije iz tradicionalnih industrija sa inovativnim kompanijama iz IT sektora, koje su do sada radile uglavnom poslove za druga tržišta. U redu je da programiramo za druge, jer to donosi novac, ali zajedno sa velikim igračima u raznim industrijama, naš IT sektor može da kreira i domaće inovativne proizvode koji kasnije mogu biti zanimljivi i drugim tržištima – istakao je, između ostalog, predsednik PKS u intervjuu za „Politiku“.

2 COMMENTS

  1. Problem je sto ce od ovoga gradjani Srbije imati koristi isto toliko koliko i gradjani africkih zemalja od rudnika dijamanata……

  2. To je stvar drzave i njene regulative.Nadam se da nas ona nece izdati za saku dolara nekom pojedincu.Takav smo svet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here