Vesti

Sidnej je u subotu i nedelju ponovo bio stecište Srba iz cele Australije i pozornica na kojoj je širokom auditorijumu ponosno predstavljena naša kultura, istorija, tradicija i bogato narodno nasleđe.

Jubilarni, 10. Srpski festival je opravdao očekivanja i na novoj lokaciji, i u nešto drugačijem ambijentu od uobičajenog, privukao je hiljade posetilaca kojima nisu smetali ni povremena, u intervalima i jaka kiša, ni nešto niža temperatura.

Očigledno da je predugih 38 meseci, koliko je proteklo od poslednjeg susreta u srcu Lučkog grada, probudilo još veću želju za istinskim uživanjem – kako posetilaca, tako i izvođača koji su se smenjivali na sceni s raskošnom rasvetom.

Tokom celog vikenda u vazduhu se mogla jasno osetiti ta dobra atmosfera. Neki poseban štimung vladao je u Pirmont Bej parku, što su sa širokim osmesima prihvatali i pripadnici mnogih drugih zajednica, oduševljeni onim što su imali priliku da čuju, vide, ali i da osete drugim čulima.

Zaista, bilo je teško odlučiti se u koji red stati – za roštilj, burek, palačinke, krofne… A redovi su bili dugački i neretko isprepletani, pa je u donjem delu parka vrvelo kao na nekoj tržnici.

– Mnogo je lep osećaj što se posle tri godine ponovo okupljamo u ovako velikom broju. Uželeo se narod druženja, naše muzike i igara u ovakvom ambijentu kakav samo Srpski festival u Sidneju može da stvori – kaže nam Nenad iz zapadnih predgrađa Sidneja, dodajući da nije propustio nijedan festival od osnivanja ove manifestacije.

Provlačeći se kroz masu ljudi nailazimo i na grupu mladih poreklom iz Kine i Filipina. Svako u ruci drži lepinju sa ćevapima i puni utisaka pričaju kako su oduševljeni izložbom vojnih uniformi, ordenja i fotografija iz doba Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

– Nismo znali mnogo o srpskoj istoriji, u stvari skoro ništa. Ali, ono što smo videli i čuli na izložbi je impresivno. Treba da se ponosite prošlošću i hrabrošću svog naroda – kaže nam jedan od ovih studenata iz Azije.

Veliko interesovanje vladalo je i ispred prodavnice srpskih suvenira, a odmah iza tog štanda puca pogled na pozornicu, na kojoj je tokom dva dana trajalo pravo muzičko, folklorno i pevačko nadmetanje.

Prve aplauze u subotu popodne pobrali su mališani iz Boniriga iz Dapta, zatim pevačko društvo Prelo iz Melburna, koje je izvodilo pesme sa Kosova i Metohije. Usledili su nastupi folkloraša iz Melburna, Kanbere, Adelajda Perta, Brizbejna…

U raskošnim narodnim nošnjama na sceni su se tokom vikenda smenjivali ansambli – sidnejske Lazarice, Krajine iz Perta, KUD Izvor, Akademije Benđo, Oplenca iz Adelajda i mnogobrojne folklorne grupe iz crkvenih opština širom Australije.

Kao i obično, obe večeri završene su pravim narodnim veseljem. Prvo su raspoloženje na viši nivo podigli članovi „Aj benda“ (iBand), a zatim su srcem Sidneja odjeknule trube, harmonike, violine…

Prvu noć je Pirmont u Guču pretvorio Toni trubač sa njegovim duvačkim orkestrom, a na zatvaranju festivala za ambijent velikog narodnog slavlja pobrinuo se orkestar Todorovići.

U inat kiši i raskvašenom tlu, ponovo se kao i svih prethodnih godina vilo veliko kolo, jer nema ni drugog ni boljeg načina da se stavi tačka na najveći praznik srpske zajednice na Petom kontinentu.

Do skorog viđenja na još boljem i još većem Festivalu 2024!

Episkop Siluan otvorio Festival 

Prvog dana festival je počeo u podne, a zvanična ceremonija usledila je dva sata kasnije.

Srpski festival je tradicionalno otvorio episkop Mitropolije australijsko–novozelndske Siluan, divnom besedom o srpskom rodu, pravoslavnoj veri, i značaju jezika, kulture i tradicije za očuvanje našeg nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

Vladika je u društvu protođakona Petra Mrakića obilazio štandove na festivalu i rado zastajao da porazgovara sa posetiocima i da se fotografiše s njima.

Među gostima festivala bili su i ambasador Srbije Rade Stefanović i mnogobrojne zvanice iz sveta društvenog i političkog života, kako iz Sidneja i Novog Južnog Velsa, tako i iz Melburna.

Upoznajemo druge s našim nasleđem

Publika u Sidneju imala je privilegiju da uživa i u nastupu Akademije Benđo iz Melburna, koja važi za jedan od najcenjenijih igračkih ansambala srpske zajednice u Australiji.

Filigranski skrojene nošnje i do savršenstva uvežbane koreografije, koje izvode na poseban, dinamičan način, zaštitni su znak ove sjajne grupe koju predvodi Slobodan Benđo.

– Mnogo nam je drago što smo ponovo bili u prilici da igramo u Sidneju. Festival ima poseban značaj za sve i najbolji je način za predstavljanje našeg naroda širokoj australijskoj zajednici. Upoznajući ih sa našom tradicijom, istorijom, igrom i pesmom šaljemo najbolju sliku pred drugim narodima s kojima delimo ovu divnu zemlju – ističe Slobodan značaj Srpskog festivala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here