pixabay.com
Jedna vrsta hleba

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda.

Prethodne 2019. godine na naše tržište je dopremljeno oko 6.000 tona svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše „Politika“. Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

„Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima, prethodno pripremljeni i zanrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže.

Poznavaoci tržišta objašnjavaju da „parbejking“, kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

2 KOMENTARA

  1. Ко нам је крив што у Београду купујемо хлеб од Шиптара или га, сачувај Боже, увозимо. Домаћи багет се може направити за 5 минута, без оклагије и брашна по целој кујни.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime