Srbija zbog poplava pretrpela štetu od 1,6 milijardi evra

0

MUP Srbije
Majske poplave koštale Srbiju više od 1,6 milijardi evra
 

Ova cifra navodi se u izveštaju o procenama potrebnih sanacija, koji je Vlada Srbije sastavila uz pomoć EU, Svetske banke i UN.

Navodi se da će EBRD, između ostalog, obezbediti podršku za sanaciju štete na infrastrukturi.

EBRD će obezbediti i podršku Beogradu za sanaciju štete na infrastrukturi prouzrokovane poplavama u maju ove godine i izvršiće rekonstrukciju nekoliko finansijskih obaveza grada u vrednosti od 78 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izrazio je zahvalnost za podršku koju pruža EBRD, a koja omogućava da se grad fokusira na prioritetne intervencije u sanaciji posledica od poplava.

"Ovim je potvrđena snaga našeg dugogodišnjeg partnerstva sa bankom", rekao je Mali.

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone rekao je da je oporavak i sanacija posledica poplava od najveće važnosti za Srbiju i njenu ekonomiju.

"Šteta koja je nanesena Beogradu je veoma ozbiljna i zato će EBRD pomoći gradskoj upravi u provođenju svog plana za sanaciju od poplava", dodao je Patrone.

U saopštenju se navodi da je od početka aktivnosti u Srbiji, EBRD investirala više od 3,8 milijardi evra kroz 182 projekta širom zemlje.

Poplave, koje su pogodile jugoistočni dio Evrope, dovele su u opasnost više od 1,5 milion ljudi samo u Srbiji, a prouzrokovale su štetu i u cijelom regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here