“Srbija želi da sprovede Briselski sporazum“

0

Cilj Srbije je politički snažna i stabilna srpska zajednica na Kosmetu: Marko Đurić
 

"Želimo da se elementi Briselskog sporazuma sprovedu i da kroz nekoliko godina stvorimo ekonomski samoodrživu i politički snažnu i dugoročno stabilnu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić novinarima u Palati Srbija, nakon sastanka sa predstavnicima Komiteta.

 

Đurić je rekao da je članovima delegacije EU preneo da do rešavanja problema na Kosovu ne može doći bez rešavanja problema imovine, povratka 247.000 raseljenih i prognanih, otvaranja sigurnih radnih mesta, kao ni bez ulaganja Srbije na Kosovo, od koga Beograd neće odsutati.

 

"Predstavnicima EU sam otvoreno rekao i da je Srbija spremna da na potpuno transparentan način prikaže sve što finansira na Kosovu i Metohiji, ali i da svoja ulaganja neće smanjiti", rekao je Đurić.
 

On je istakao i da je stav Beograda da razgovori sa Prištinom mogu da se vode kao razgovori "ne dve države, nego kao razgovori koji ne prejudiciraju status, ali vode ka normalizaciji odnosa i jačanju poverenja".

 

Prema njegovim rečima, stav zvaničnika je i da razgovori treba da budu nastavljeni jer su u državnom i nacionalnom interesu građana Srbije.

 

"Mi želimo nastavak pregovora s ciljem normalizacije odnosa u pokrajini i stvaranja zajednice srpskih opština. Nama treba podrška da bismo otvorili poglavlje 35 i ostala važna poglavlja da bi razgovori sa EU napredovali", rekao je Đurić

 

Đurić je ocenio da će podršku i Beograda i međunarodne zajednice imati kosovska vlada koja bude okrenuta dijalogu.

 

On je istakao i da će Srpska lista zatražiti odlaganje nastavka konstitutivne sednice skupštine samoproglašenog Kosova zakazane za petak, te da vlast u Beogradu želi da ta lista učestvuje u pokrajinskoj vladi koja će biti okrenuta dijalogu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here