Srbijagas koči evrointegracije Srbije

0

Srbija gas mora biti razdvojen na operatera transportnog sistema i snabdevača gasom
 

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je Energetska zajednica pokrenula prekršajni postupak protiv Srbije zbog toga što Srbijagas nije razdvojen na operatera transportnog sistema i snabdevača gasom, i podsetio da je Srbija na Ministarskom savetu prošle sedmice uKijevu osuđena zbog toga.

 

"To razdvajanje postalo je uslov za dalje pregovore o pridruživanju Srbije EU i cela Srbija je postala talac baš tog procesa koji se nikako ne dešava", rekao je Kopač.

 

On je dodao da sada i Evropska banka za obnovu i razvoj uslovljava plasiranje novca u projekte iz oblasti energetike razdvajanjem delatnosti u Srbijagasu.

 

Na pitanje agencije Beta koji će biti sledeći koraci Energetske zajednice protiv Srbije zbog slučaja Srbijagasa, Kopač je rekao da teoretski slede sankcije, ali da će to biti na dnevnom redu sledećeg Ministarskog saveta za godinu dana.

 

"Siguran sam da će Srbija do tada rešiti taj problem, tako da ne vidim razlog za nikakav strah od uvođenja sankcija", rekao je Kopač.

 

On je rekao i da će razdvajane delatnosti u Srbijagasu morati da bude funkcionalno, a ne samo pravno, zbog obaveze Srbije da od 1. januara 2015. počne primenu Trećeg energetskog paketa EU.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here