“Srbiji je mesto u EU“

0

Srbija može mnogo da doprinese EU: Đuzepe Manco, Jadranka Joksimović i Majkl Devenport
 

"Srbija ima mnogo da doprinese EU i razlog za podršku proširenju jeste to što članice EU žele da Srbija bude deo Unije, deo jedinstvenog tržišta. To je naš zajednički interes", rekao je Devenport na debati u ambasadi Italije u Beogradu organizovanoj povodom početka predsedavanja te zemlje EU.

Na otvorenoj debati učesnici su bili i ambasador Italije Đuzepe Manco i srpska ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, a pitanja su mogli da postavljaju studenti Beogradskog univerziteta.

Joksimovic je najavila da očekuje da će srpska vlada do kraja jula dobiti iz Brisela izveštaje o skrininzima za poglavlja 23 i 24 i da bi ta poglavlja mogla da budu otvorena najkasnije u februaru ili martu.

"Izveštaji skrininga su u konačnoj fazi, očekujemo da ih dobijemo do kraja jula", rekla je ona i dodala da do kraja godine treba završiti akcione planove za ta poglavlja kako bi ih Srbija otvorila u februaru ili martu, ako ne već tokom italijanskog predsedavanja.

Ambasador Italije Đuzepe Manco najavio je dolazak radne grupe COELA, koju čini 28 diplomata iz zemalja članica i koji rade na pitanjima proširenja Unije, u septembru u Beograd.

"Dolazak te radne grupe u Beograd, tokom italijanskog predsedavanja pomoći će i komunikaciju Srbije sa Briselom, koji će videti kako Srbija napreduje u procesu, a srpska strana moći će razmenom mišljenja da dođe do dodatnih saznanja o procesu priključenja", kazao je Manco.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here