pixabay.com

Srbija nema dovoljno profesionalnih vozača, jer sve manje ljudi želi da se bavi ovim poslom. Mnogi odlaze u inostranstvo, zbog većih plata i boljih uslova rada, a veliki broj vozača teretnjaka ide i u zasluženu penziju.

U Udruženju prevoznika tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju “Međunarodni transport” podsećaju da zemlji nedostaje između 7.000 do 10.000 ovakvih profesionalaca, a među njima su i oni koji upravljaju niskotonskim vozilima, autobusima, specijalnim vozilima…

– Došli smo u poziciju da ne možemo da prevezemo robu koju su proizvela preduzeća koja posluju u Srbiji. Nemamo vozača već odavno. Drugi problem se odnosi na obuku kadrova, a to ne možemo sami da rešimo, bez pomoći države. Zato smo je nedavno i zatražili. Najavljene su promene u školskom sistemu. Dosad je bilo pravilo da učenik iz srednje škole izlazi sa C kategorijom, a sada ulazi u program da će izlaziti sa C i E kategorijom, a to znači da će moći da vozi i šlepere, a ne samo mala vozila, što je veliki pomak – kaže za “Politiku” Neđo Mandić, predsednik udruženja.

On dodaje da Zakon o bezbednosti saobraćaja dobija važnu izmenu, a to je da će vozači ubuduće moći i pre navršene 21 godine da prođu sve dodatne obuke, za polaganje E kategorije, što dosad nije bilo moguće.

– Time će se osposobiti za rad. To je bio veliki problem, posebno kada znamo da je aktuelan deficit te radne snage. Dobili smo uveravanje i da će srednje saobraćajne škole moći da postanu centri za obuku vozača, a to su dosad radili samo privatnici koji su previše skupi. Agencija za bezbednost saobraćaja prihvatila je naš predlog – navodi Mandić i dodaje da će to značiti ubrzano doškolovavanje kadra, a već od septembra očekuje se da će se jedan broj srednjih škola uključiti u redovnu, početnu, ali i periodičnu obuku za vozače.

– Te obuke neće biti skupe, a doneće dobro ne samo kandidatima, već i državi koja će steći obučen novi kadar – napominje Mandić.

Srbija ima između 160.000 i 200.000 vozača, podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja, podseća on, ali je oko 20.000 do 30.000 njih u međunarodnom transportu, dok sa diplomom vozača iz klupa godišnje izađe oko 1.000 novih učenika, što nije dovoljno.

Dodatan problem je i to što su mnogi vozači i inženjeri drumskog saobraćaja otišli da rade van granica Srbije.

8 COMMENTS

 1. Podignite plate i malo da se postuju vozaci od strane gazdi i diroktori preduzeca a ne tupa radna snaga koja donosi pare niko onda nece da ode u inostranstvo da radi a ti sto obucite odose i oni za inostranstvo samo malo treba vreme da vide gde su i sta su.Nikom nije lako da ostavi porodicu i ode.

 2. Gospodo gazde kamiona dajte nam bolje plate, prestanite da kukate kako vozači zarađuju više od gazda pa ćemo da se vratimo.

 3. E sad zamislite sta bi tek bilo kada bi ih bilo dovoljno.Pa radili bi za 30.000 rsd.Bolje sto ih fali jer mogu dobiti bolje uslove.

 4. Hahahpa dajte po zavrsetku osnovne odma C,E kategoriju pa da kroz srednju rade kao vozaci na praksi. Nije tu stvar u vozacima većo uslovima i plati. Tek cete da osjetite.

 5. Bas tako kao sto vecina rece, nekada kada nas je imalo ucenjivali ste i vozili smo za minimalac …..a isto i zakon nista ne znaci jer cim nauce i vide ima da odu,oni nisu kuci pa nisu….gospodo prestanite da zaradjujete na tudjim ledjima ispostujte vozaca i platite i nemate brigu jer svi naplacuju cene ture priblizno samo je nasim gazdama vozac skup…..zar treba dalje diskutovati?

 6. Ја сам школовани возач моторног возила , саобрајне струке , дипломирао 89 године !
  Желео сам да возим , није било посла .
  Сад тражите возаче али да имају лиценцу!
  Тј , требе да платим неком лопову 50-70 Еура , да би могао да возим !
  Жалосно .
  Криминал .
  Тек неће бити возача.

 7. U ovoj državi stimulisanje rada je samo prazna politička propaganda. Imam CE kategoriju, vozio sam šleper kao dopunsko zanimanje ali nisam bio prijavljen radnik. Opet bih da vozim ali mi je dojadilo da strepim od policije. Primarni posao mi nije vozač drumskog vozila pa mogu to raditi kao dopunski. Poslodavac nije imao želju da me prijavi kao radnika na dopunskom poslu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here