Srbiji se klicalo iz svih srca

0

 

Iz stotine grla odjekivalo je: "znaš li odakle si sine, pogledaj planine sive, Zejtinlikom cveće procvalo, Šumadijom sunce zasjalo… Ovo je Srbija, govore grobovi ratnika, iz slavnog vremena…"

Pored domaćina, hora "Sveti Roman Melod" (dirigent Biljana Važić), na ovogodišnjem koncertu učestvovali su i hor "Sveti Sava" (dirigent Janez Govednik) iz Misisage i hor "Sveti Jovan Damaskin" (dirigent Katarina Popović). Godišnjem koncertu horova u Kičineru prisustvovao je i vladika Georgije, episkop Eparhije kanadske SPC, potpredsednik Eparhijskog saveta Fransoaz Arsić, počasni potpredsednik Eparhijskog saveta Ilija Rakanović, konzul Republike Srbije u Generalnom konzulatu u Torontu Spasoje Milićević…

Subotnji koncert protekao je u znaku obeležavanja tri jubileja – stogodišnjici početka Velikog rata, sto godina od smrti velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i 25-godišnjice osvećenja hrama Sveta trojica.

Pečat koncertu svakako da su dale arije izvedene u čast velike pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pa je zato na sve goste najveći emotivni doživljaj ostavila upravo pesma "Ovo je Srbija", koja ovde, hiljadama kilometara daleko od rodne grude zvuči većom snagom i ponosom. Jer, …"cvetovi kao od vina, stihovi ratnih sudbina, još cvetaju kao nekada, kraj Drine, sa cvetnih livada…" Ili, … "Proći ćes puteve duge, videćeš krajeve druge, ponesi odavde jedan cvet, nek svi vide, nek zna ceo svet…" i pesme "Tamo daleko", "Kreće se lađa Francuska", "Boj na Moravi", "Tebe pojem", "Srpkinja"…

Bilo je ovo nezaboravno duhovno veče, koje je, vredelo je ponoviti, završeno pesmom: "Ovo je Srbija". Neko je pevao naglas, neko samo u srcu, ali svi redom su poslali jasan pozdrav majci Srbiji, da je nikada i nigde ne zaboravljaju.

 

Duhovna azbuka srpskih pokolenja

Biljana Važić svoje muzičko obrazovanje stekla je u Novom Sadu, gde je završila Muzičku akademiju. Do dolaska u Kanadu 1994. radila je kao nastavnik i dirigent u KUD "Svetozar Marković" i kao nastavnik muzike u srednjoj školi.

 

Dolaskom u Kanadu nastavlja da radi kao nastavnik klavira, a sa blagoslovom vladike Georgija, 2000. osniva hor "Sveti Roman Melod" pri Crkvi Sveta trojica u Kičineru.

– Mi danas jesmo svedoci i čuvari onih duhovnih vrednosti po kojima je svet prepoznavao srpski narod, a samim tim i nastavljači onog dela koje su zapoočeli srpski velikani, kaže Biljana Važić. – Muzikom Stevana Stojanovića Mokranjca, srpski duh i melos osvojio je srca zapada. Njegova muzika je duhovna azbuka srpskih pokolenja. Ovaj duh, duh pravoslavne vere, požrtvovanosti, junaštva, pravdoljublja i slobodoljublja, posvedočen je velikim stradanjem srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata i krunisan vencem pobede, koja je zadivila svet.

 

Plava grobnica

Gosti su na ovogodišnjem koncertu s velikom pažnjom pratili i recital posvećen slavnim srpskim pobedama u Velikom ratu, koji su izveli Lazar Mataruga i Jovan Važić. U Sali je vladao muk kada je Jovan Važić, uz klavirsku pratnju Vesne Ljujić, govorio stihove "Plave grobnice" Milutina Bojića: "Stojte galije carske! Sputajte krme moćne! Gazite tihim hodom! Opelo gordo držim u doba jeze noćne,nad ovom svetom vodom…"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here