pixabay.com

Srbiji svake godine nedostaje 4.000 novih profesionalnih vozača autobusa i kamiona i država bi morala da pomogne da se taj problem prevaziđe, rekao je Tanjugu direktor Poslovnog udruženja “Srbijatransport” Goran Aleksić.

– Mi imamo 160.000 vozača sa radnim stažom od 40 godina, znači da nam treba 4.000 vozača godišnje. Ako 1.000 njih dolazi iz obrazovnog sistema, a 3.000 mora da plaća naknadno stručnu profesionalnu kompetenciju koja je skupa, onda imamo ozbiljan problem. Mi smo predlagali da Vlada Srbije sa Nemačkom organizacijom za državnu saradnju (GIZ) nađe modele subvencionisanja te obuke koja košta – rekao je Aleksić.

Naveo je da je prošle godine samo 238 vozača prošlo ovu vrstu obuke da bi dobilo licencu za profesionalne vozače kamiona i autobusa.

Aleksić je napomenuo da su izmene zakona uvele još neka ograničenja koja se odražavaju na stanje u sektoru transporta.

– Naša privredna aktivnost raste, imamo povećane zahteve za prevozom, a nema dovoljno vozača. U međuvremenu je uveden zakon koji je ograničio radno vreme vozača, te sada treba više njih da obavlja isti posao nego ranije. Uvedena je starosna granica, tako da vozač autobusa mora da ima najamanje 24 godine. Ja sam sa 19 godina dobio C kategoriju i mislim da su ljudi zreli da sa 19 godina preuzmu odgovornost – ocenio je Aleksić.

On je podsetio da Srbija ima demografski pad, uz veliki odlazak vozača na rad u inostranstvo, i založio se za to da se sprovedu neke promene.

1 COMMENT

  1. Да,а плата.Ништа.Зато сам ја отишао у Европу и примам 2600 еура мјесечно.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here