EPA/Salvatore di Nolfi
Metju Palmer

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani održala je virtuelni sastanak sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom u kome su razmotreni izazovi sa kojima se Kosovo suočava usled pandemije koronavirusa, važnosti nastavaka dijaloga Beograda i Prištine i formiranja institucija.

Palmer je Osmani čestitao na ostvarenom rezultatu na parlamentarnim izborima održanim 14. februara, ističući važnost uspostavljanja institucija koje će odražavati volju građana Kosova.

Osmani je naglasila da je trenutni fokus na uspostavljanju institucija bez odlaganja kako bi se izbegla institucionalna i ustavna kriza.

Ona je navela da su građani Kosova glasali za pobedničku koaliciju na osnovu definisanih prioriteta koji su usredsređeni na borbu protiv kriminala i koupcije i stvaranje radnih mesta i izgleda za mlade. Dodala je da bi zbog pandemije pružanje vakcinacija, upravljanje pandemijom i ekonomski oporavak morali da budu prioriteti novih institucija.

Palmer je naglasio važnost aktivnog učešća Prištine u dijalogu sa Beogradom i ukazao da će na taj način Kosovo pokazati predanost doprinosu stabilnosti, miru i napretku u zemlji i regionu.

Osmani je u razgovoru navela da je pristup američkog predsednika Džo Bajdena da dijalog treba da rezultira uzajamnim priznanjem izuzetno dobrodošao na Kosovu, i naglasila važnost instutucionalne saradnje sa opozicijom i predstavnicima civilnog društva, kao i stalnu koordinaciju sa saveznicima Kosova.

Palmer je potvrdio da će u procesu dijaloga SAD biti uključene kao partner i da će koordinirati stavove s EU naglasivši da SAD ostaju stalni saveznici naroda Kosova.

Osmani i Palmer su razgovarali o izazovima usled pandemije koronavirusa, a Osmani je izrazila zahvalnost na finansijskoj pomoći SAD kao i inicijativi da Kosovo dobije prve doze vakcina kovaks programa.

I Hoti razgovarao sa Palmerom

Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdualah Hoti razgovarao je posredstvom video poziva sa Palmerom sa kojim je razmotrio političku situaciju na Kosovu, kao i izazove zbog pandemije koronavirusa.

Hoti je Palmeru izrazio zahvalnost na kontinuiranoj saradnji i podršci koju SAD pružaju Kosovu.

– Bilo mi je zadovoljstvo da sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Matju Palmerom putem video poziva razgovaram o opštem političkom razvoju u zemlji i izazovima sa kojima se Kosovo suočava zbog pandemiji koronavirusa kako u zdravstvu tako i u ekonomiji ali i drugim oblastima života. Izrazio sam zahvalnost Metju Palemeru za kontinuiranu saradnju i podršku koju SAD pruža Kosovu – naveo je Hoti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here