EPA/Boris Pejovic

Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava, ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je srpski narod imao kao viševekovni konstituent države Crne Gore, kazali su predstavnici Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori tokom sastanka pa predstavnicima Instutucije ombudsmana.

Sa zamenicom zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenkom Perović razgovarali su predstavnici Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović i Ðorđe Brujić, prenosi CdM.

Kako su naveli predstavnici SnS, bez obzira na korektna mišljenja i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda očigledan je nedostatak moći Zaštitnika da adekvatno sankcioniše „očiglednu diskriminaciju“ i utiče na njeno otklanjanje.

„To se konkretno odnosi na preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i Vrhovnom sudu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore uspostave Ustavom garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma „, saopšteno je iz Saveta.

Na sastanku su posebno istaknuta identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sledećem popisu stanovništva 2021. godine i obaveznosti izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara.

Savet je naglasio da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala ili da gotovo ne postoji, što, kako su rekli, govori o odnosu aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime