T. Ostojić
Goran Kesić prilikom polaganja zakletve

Na nedavnim lokalnim izborima u Viktoriji, Srbi su dobili još jednog značajnog predstavnika. Goran Kesić je reizabran za odbornika u Meltonu, a krajem prošle nedelje imenovan je i za zamenika gradonačelnika ove melburnške opštine.

– Udružio sam se s Kati Majdlik, koja je poreklom Slovakinja, a roditelji su joj Vojvođani. Zajedno smo krenuli u izbornu i trku i pobedili. Predložio sam je i ona je izabrana za gradonačelnicu Meltona. Pritom, nije član nijedne partije – priča za “Vesti” Goran Kesić.

Naš sagovornik je, kao i većina predstavnika srpke zajednice, od kojih su mnogi članovi stranaka, izašao na izbore kao nezavisni kandidat.

– Član sam Liberalne stranke, ali sam na ove lokalne izbore izašao samostalno. Iz svog džepa sam finansirao kampanju – ističe Kesić i dodaje, u šali, da uvek za sebe kaže da je “na krivoj strani grada” za jednog Liberala.

Kesić ima zavidno političko iskustvo. Svojevremeno je formirao lokalni ogranak Liberalne stranke za tu izbornu jedinicu. Zatim se dva puta kandidovao za državni parlament 2010. i 2014. godine i oba puta osvajao oko 30 odsto glasova.

– Posle toga sam rešio da uđem u “mirnije vode”. Bio sam nezadovoljan situacijom i brzinom rešavanja projekata u opštini, kao i načinom na koji su se neke stvari odvijale – objašnjava Goran razloge za početak odborničke karijere u Meltonu.

Ovogodišnji izbori su se dešavali u vreme pandemije kovida-19 i kandidati samim tim nisu mogli da imaju uobičajene kampanje. U takvim uslovima, Kesić je izuzetno zadovoljan što je uspeo da ponovo bude izabran za odbornika.

Naš sagovornik je rođen u Zagrebu 1968, gde je i živeo, mada za sebe voli da kaže da je poreklom Ličanin. U Australiju je došao sa suprugom i dvoje dece 1998. Nikoga ovde nisu poznavali i potpuno su se sami izborili za sve.

– Jedino što sam znao kada sam stigao bio je engleski jezik, a supruga ni to. Sve smo morali ispočetka – priča Kesić.

Goran je završio fakultet i master iz međunarodnih odnosa i strateških studija na Dikin univerzitetu. Kaže da je razmišljao da radi i doktorat, ali konstatuje da “nažalost dan ima samo 24 sata” i traje nedovoljno dugo da bi mogao da uradi sve što želi.

Kesić radi u zdravstvu kao tumač, ima i privatnu praksu i odbornik je u opštini.

Melton je, prema njegovim rečima, vrlo bitna opština u Viktoriji.

– Melburn se upravo širi na ovu stranu, ka Meltonu. Tako da niču nova naselja i neophodna je kvalitetna infrastruktura – objašnjava naš sagovornik.

U ovom trenutku, njegovim angažovanjem su još dve žene, inače članice Liberala, izabrane kao odbornice u opštini. Zajedno sa troje Laburista i dva nezavisna kandidata, Kesić očekuje da će biti prostora za pregovore i uspešne dogovore u Meltonu – za dobrobit svih njegovih građana.

On dodaje i da je mnogo dobrih stvari već urađeno u Meltonu u proteklom periodu.

– Treba imati u vidu da nisam ja jedini odbornik, da nas ima devet. To znači da i ono što je urađeno nisam uradio sam, jer je za odluke uvek potrebna većina. Bilo je potrebno da se neke stvari predoče i drugim odbornicima, kako bi uvideli da je određeni predlog dobar. Kao što je naprimer izgradnja velikog stadiona, kupovina zemljišta za “Akva centar” ili izgradnja mosta – objašnjava Kesić i dodaje da je jedan od narednih zadataka duplikacija saobraćajnice Vestvud drajv i Balarat puta.

S nedavnim izborom srpskih kandidata u opštinama u Viktoriji, kao i sa njihovim ambicioznim planovima da promene dešavanja u njihovim mestima, dobrobit će imati i celokupna srpska zajednica u ovoj australijskoj državi. Nadamo se da je ovo samo početak većeg angažovanja i učešća naših ljudi u političkom životu Australije.

Una Kesić

Kćerka Una prvi put na izborima

Goranova kćerka Una Kesić (31) takođe je bila kandidat na ovogodišnjim lokalnim izborima. Po broju glasova bila je osma od 16 kandidata.

– Imajući u vidu da je ovo prvi put da se kandidovala, ovo je dobar rezultat – mišljenja je ponosni otac.

Bez deponije smeća

Jedan od zadataka koji čeka Kesića, u naredne četiri godine, jeste rešenje odlaganja otpada u ovoj opštini.

– Smeće se samo dovozi i zakopava na lokalnu deponiju. Ispod su podzemne vode koje na taj način mogu da se zatruju. Želja mi je da o svom trošku odem u Skandinaviju da se upoznam s njihovom tehnologijom prerade smeća. Rezultat procesa koji se tamo primenjuje je da se i poslednji gram otpada preradi u energiju ili da se reciklira – otkriva Goran Kesić jedan od zadataka.

Kesić ima privatnu ordinaciju

Meltonu treba fakultet

Pored uvođenja nove tehnologije u preradi smeća, Kesić kaže da je jedan od njegovih prioriteta u narednom periodu i otvaranje fakultetskog kampusa u Meltonu.

– Opština ima dosta mladih, a kako je Australija prostrana, mnogo vremena se troši na putovanje. Cilj mi je da pronađem fakultet koji ima interesa da ovde otvori svoja vrata – priča sagovornik “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here