Srbinu u Novorusiji dovoljna i jedna noga

0

Francusko-srpska brigada: Nikola Perović (u sredini) sa saborcima
 

Nekadašnji specijalac Francuske Nikola Perović, koji se rodio u toj zemlji, osnovao je Francusko-srpsku brigadu i pozvao Srbe da se mobilišu i suprotstave NATO-u u Ukrajini. Srpski dobrovoljci odazvali su se pozivu i stigli preko Rusije.

 

Sveštenik Oleg Trafimov govori da su ga u srce dirnuli dobrovoljci iz Srbije koji su ušli u njegovu crkvu da zatraže blagoslov pred boj. Pitao ih je zašto su došli, a odgovorili su da su oni njegova braća. Rekli su da su prepoznali fašizam u Ukrajini i da ih od masovnog ubistva mirnih ljudi boli srce. Rekli su mu i da im ne smeta da budu sahranjeni u Novorusiji jer je "njegova zemlja i njihova zemlja".

 

Blagoslov za srpskog dobrovoljca na štakama

– Obratio sam pažnju na Srbina na štakama. Pitao sam ga kako će ratovati s polomljenom nogom, jer sam video bolnu grimasu na njegovom licu pri svakom koraku. Odgovorio mi je: "Na frontu je najvažnije da mogu da sedim, jer ja sam dobar mitraljezac, a mogu i da navodim vatru." Suze su mi krenule protiv moje volje, setio sam se reči Tarasa Buljbe o prijateljstvu. A to je junak iz knjige, a preda mnom se našao heroj iz pravog života. Zapevao sam sa njima "Tamo daleko" – priča sveštenik Oleg Trafimov i kaže da mu je samo po milosti Božjoj pripala čast da da ih blagoslovi i miropomaže.

Srpski dobrovoljac koji je u subotu prešao ukrajinsku granicu poručio je da će se rat završiti brže ako Rusija više pomogne narod u istočnoj Ukrajini.

– Ruski pobunjenici bore se sa oružjem koje su oteli od ukrajinske armije. A Ukrajinci uživaju podršku Amerike, Francuske i Poljske, koja šalje svoje najamnike. Mi smo uvideli da ruski pobunjenici ipak mogu da se bore sa njima i čak da im nanose teške poraze. Hrabro srce je važnije čak i od teške tehnike – poručio je dobrovoljac iz Srbije.
 

Jezgro Francusko-srpske brigade u početku je činilo oko 20 Francuza i desetak Srba, a sada se taj odnos menja. Ali postoji još jedna srpska jedinica. Još na početku rata odred Srba koji je okupio Bratislav Živković uzeo je učešće u borbama i njima je pripala čast da oslobode Slavjanoserbsk, nekada glavni grad srpske kolonije Slavjanoserbije koji su osnovali naseljenici iz Vojvodine u Rusiju 1752-1756. godine. U borbama za razbijanje blokade Luganska, Srbi su uništili odred ukrajinskih nacista koji su tom prilikom na bojnom polju ostavili za sobom tela 23 saborca. Uništeno je i nekoliko oklopnih vozila.

 

Strah i trepet za fašiste

Ruski mediji pominju često dobrovoljce iz Srbije, ali i bez toga narod je svestan njihovog prisustva i pun poštovanja. Naročito se dobrovoljci iz Srbije pominju na društvenim mrežama, a njihovo prisustvo zbunjuje pristalice hunte u Kijevu i naročito soldate Nacionalne garde i fašističkog Desnog sektora.

Tako je vojnik Desnog sektora posle poraza kod Luganska pokazao da ga prisustvo Srba u obližnjem Alčevsku najviše boli, pa se društvenoj mreži uz jadikovke zapitao: "Šta su ti Srbi navalili ko ovnovi?"

Sada i iz Alčevska preti novi poraz ukrajinske vojske čijih je oko sedam hiljada vojnika od pre nekoliko dana okruženo u Debaljcevu. Uprkos novom primirju, borbe su nastavljene, pa su Ukrajinci juče tokom dana izvodili jedinice iz samog Debaljceva da ne bi pale u zarobljeništvo, ali su tako u selima i na livadama ostavili u kotlu većinu snaga. Ukrajinske snage bežale su i iz obližnjeg Ugljegorska kako bi izbegle istu sudbinu, pa je komanda morala na izlazne puteve da postavi fašiste iz Desnog sektora koji pucaju na begunce.

 

Uzor Rusima

Odred koji je okupio Bratislav Živković nazvan je po Jovanu Ševiću, srpskom generalu u ruskoj vojsci koji je bio jedan od predvodnika seobe u 18. veku. Za kratko vreme odred je stekao toliki ugled da je u njegove redove stupio i znatan broj Rusa. Vatreno krštenje brigada je doživela kada se probila iz neprijateljskog obruča bez gubitaka. Trojica ranjenih već kroz nekoliko dana vratili su se u stroj da učestvuju u razbijanju blokade Luganska kako bi humanitarni konvoj iz Rusije dovezao hranu u grad na umoru.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here