Ž. M.
PODRŠKA NAJBLIŽIH: Na dodelu diploma došli i članovi porodica i prijatelji

Na nedavno završenoj Evropskoj ekspertskoj školi najvišeg ranga o srčanoj slabosti, koja je okupila 63 učesnika iz celog sveta, našlo se i troje najboljih lekara iz Srbije: Marija Zdravković, Goran Lončar i Ivan Milinković.

Njih je, sa još 60 lekara, Evropska akademija za srce izabrala među više od 400 prijavljenih kandidata sa svih meridijana.

U Rektoratu Univerziteta u Cirihu njima su, kao i ostalim polaznicima svečano uručene diplome. Sa našim lekarima ceremoniji je prisustvovao i Milorad Avramović, vicekonzul u Generalnom konzulatu Srbije u Cirihu. Lekari su zahvalili generalnom konzulu Zoranu Jeremiću i celokupnom osoblju konzulata, na srdačnom dočeku i podršci konzulata prilikom svečane ceremonije.

Ovo troje lekara iz Beograda koji rade u KBC Bežanijska kosa, Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Kliničkom centru Srbije, dve godine su istovremeno radeći svoj posao dolazili svaka tri meseca na po četiri dana na poslediplomske studije i položili ukupno osam onlajn ispita. U njihovom ocenjivanju su učestvovala 102 predavača iz celog sveta, u okviru stipendije Evropskog udruženja kardiologa i Evropske akademije za srce koja je organizovana u Univerzitetskoj bolnici u Cirihu.

Na pitanje šta su dobili oni, a šta njihovi pacijenti, naši lekari su odgovorili:

– Tokom ove edukacije naučili smo najnovije metode u ranoj dijagnostici srčane slabosti, a pre svega smo naučili da ovo teško oboljenje prepoznamo u ranoj fazi, dok još možemo da preokrenemo njegov tok i na taj način pomognemo našim pacijentima da imaju što bolji i kvalitetniji život – izjavila je doc. dr Marija Zdravković, direktor KBC Bežanijska kosa.

Dr Goran Lončar sa Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje navodi da su za vreme usavršavanja naučili novine o modernoj terapiji srčane slabosti.

– I to od lekova preko mehaničkih pumpi do transplantacije koja je vid lečenja u najtežim slučajevima. S obzirom na to da je u Srbiji transplantacija srca počela, očekujemo da pomognemo našim pacijentima – kaže dr Lončar.

– Ova edukacija nam je mnogo značila i nadamo se da će i ove godine neko od naših kolega iz Srbije uspeti da dobije ovu prestižnu stipendiju i stekne nova saznanja – izjavio je dr Ivan Milinković iz Kliničkog centra Srbije.

Sve troje lekara su završili Medicinski fakultet u Beogradu kao najbolji studenti, a usavršavali su se u Parizu, Berlinu i Čikagu. U Srbiji su uključeni u edukaciju studenata i mlađih lekara. Oduševljeni su lepotama Švajcarske i Ciriha, ali ipak žele da stručni rad i život nastave u Srbiji. Oni su rekli da je Švajcarska prelepa, uređena zemlja i raduje ih što su sreli naše ljude koji ovde žive. Međutim, ističu da je njihov život u Srbiji i ne bi mogli da žive ni u jednoj drugoj zemlji.

Prijem u konzulatu

Generalni konzul Zoran Jeremić je primio u konzulatu dr Mariju Zdravković i njenu porodicu.

– U Švajcarskoj, zemlji nauke, kao izabrani kandidati Evropske akademije za srce, tri najbolja lekara iz Srbije završila su ekspertsku školu najvišeg ranga o bolestima srca. Ova ekspertska škola je vrh medicine u svetu i ne postoji bolja škola od ove. Profesori na ovoj školi su najbolji svetski lekari za srce iz Ciriha, Bostona, Londona, Berlina, ali i iz Beograda… Ovo je još jedan dokaz da u Srbiji imamo svetski priznate lekare koji su na najbolji način prezentovali našu nauku i medicinu. Bilo mi je zadovoljstvo da ugostim dr Mariju Zdravković sa porodicom – izjavio je za “Vesti” Jeremić.

Sećanje na Milevu i Dragu

Dodela diploma upriličena je u Rektoratu Univerziteta u Cirihu, onom istom mestu gde su svoje diplome dobile pre više od 140 godina Mileva Marić Ajnštajn i Draga Ljočić, prva žena lekar u Srbiji.

I profesor Srbin

Dvogodišnji predsednik Upravnog odbora Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju (2018-2020) je naše gore list, profesor dr Petar Seferović iz Beograda, koji je predavao našim, a i ostalim lekarima na univerzitetu u Cirihu.