Srce ostalo u zavičaju

0

U pogonu svoje fabrike: Zarif Alp
 

– Moje roditelje put je te davne 1969. godine doveo u Tursku, u Bursi smo se odlično snašli, živimo lepo, ali, iako sam otišao kao dete, meni je mnogo toga ostalo u rodnom kraju i mnogo lepog me veže za moje Kajeviće. Još se sećam svakog detalja iz teškog detinjstva, svakog druga iz osnovne škole, svakog trenutka provedenog tamo… I trudim se da svake godine, nekada i po dva puta, dođem u rodni kraj gde mi živi puno rodbine, prijatelja i drugova iz školskih dana i gde je ostao deo mene, moje duše i mog srca… Sa mnogima sam iz Kajevića u stalnom kontaktu, deci često prepričavam događaje iz detinjstva i škole koji se nikada izbrisati neće – kaže Zarif.
 

 

Ćerka doktorira u Belgiji

Ovaj obrazovani Sandžaklija (završio ekonomski fakultet) srećan je porodični čovek, otac je tri vrlo uspešne ćerke i jednog sina, najstarija ćerka trenutno je, kaže, na doktorskim studijama psihologije u Belgiji.

Alp će deo imetka uložiti u Prijepolje
 

"Deca znaju koliko volim rodni kraj, teram ih i ponekad molim da uče bosanski jezik i da ne zaboravljaju svoje korene, čak sam im obećao da ću im, ako nauče jezik svojih predaka, kupiti po najnoviji automobil. U Bursi postoji Klub Sandžaklija u kome se okupljamo i gde možemo da učimo svoj jezik i negujemo svoju kulturu, običaje i tradiciju, rado se i u Turskoj družim sa mojim Sandžaklijama", priča Zarif i ističe da "mora" nešto da učini za rodni kraj.

 

– Želja mi je da u Prijepolju, možda i u mom rodnom Kajeviću, izgradim neki pogon u kome bi se zaposlili mladi ljudi. Svi mi koji smo rođeni u Sandžaku i Srbiji, a sada smo uspešni u biznisu u Turskoj, želimo da uložimo deo svog imetka tamo odakle smo davno krenuli u beli svet. Još nisam razgovarao sa čelnicima opštine Prijepolje, ali nameravam da ih uskoro posetim kako bi smo se dogovorili: šta da zajednički izgradimo, kaže Zarif i napominje da već četiri godine čeka državljanstvo Srbije i da mu nije jasno zašto postupak ide toliko sporo i traje toliko dugo.
 

 

Udruženje privrednika

 

Meho Mahmutović

"Imamo u Turskoj, sa sedištem u Bursi, drugom po veličini gradu u ovoj državi, udruženje privrednika poreklom sa Balkana Rumelisiad koje dobro radi, planiram da sa 30 najuspešnijih članova udruženja, privrednicima koji su se dokazali u Turskoj i širom sveta, posetim rodni kraj, još puno njih je, zbog biznisa, ali i zbog želje da pomognu Sandžaku i Srbiji, spremno da otvori pogone u Prijepolju, Priboju, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru… Nadam se da će Vlada Srbije olakšati turskim državljanima, posebno nama koji smo rođeni u Srbiji, dobijanje državljanstva Srbije koje mnogi od nas žele i dugo čekaju i koje bi nam puno značilo u proširenju privredne saradnje dveju država i nekoj vrsti bar simboličnog povratka u krajeve iz koji smo kao deca otišli ", naglašava Zarif Alp, odnosno Zifo Kajević.

 

Šansa za razvoj

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović kaže da u Turskoj živi mnogo uspešnih ljudi koji su poreklom iz Sandžaka, neki od njih uveliko pomažu Novom Pazaru i drugim sandžačkim opštinama, još mnogi su spremni da ulože u rodni kraj. Oni su most saradnje Srbije i Turske, imaju kapital, umeju u biznisu, vole rodni kraj i žele da mu pomognu, naša država i svi mi koji se bavimo politikom moramo iskoristiti ovaj neiskorišćeni "resurs", naglašava Mahmutović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here