D. Pašić
Iz Braunaua su doputovali najmlađi članovi folklorne sekcije

Kulturno-umetničko društvo Đurđevdan iz Inzbruka nastavlja lepu tradiciju nazvanu po svom krštenom imenu. Manifestacija Đurđevdanski susreti ove godine održana je peti put. Loši vremenski uslovi su sprečili da se učesnici kao i lane u defileu prošetaju ulicama predivnog grada na reci In.

– Ponosni smo što smo dočekali naše prijatelje kako iz matice tako i iz Italije i Austrije. Nažalost zbog kiše, koja je neprekidno padala, bili smo primorani da otkažemo putanju. Srbi koji žive u ovom delu Alpske republike, posebno se raduju susretima jer čuju pre svega omiljeni instrument trubu, a i vijore se srpske zastave gradom prema poznatom Zlatnom krovu, međutim, ovog puta je to izostalo – kazala nam je Mirjana Stanković, predsednica KUD-a Đurđevdan.

Ipak, brojni prijatelji udruženja iz Inzbruka uživali su u raznovrsnom programu u sali u Hafenu.

– Sve smo organizovali u sali u luci. Imali smo sreće da je tu bio orkestar iz Srbije Tigrići, u čijem sastavu ima dosta vrhunskih majstora trube, pa su ljubitelji njenog zvuka ipak uživali. Uz nju su proradile emocije, svačije srce je zaigralo. U publici su bile bebe, ali i ljudi od osamdeset i kusur godina – zadovoljno ističe Mirjana.

Ovu prelepu manifestaciju ulepšali su članovi KUD-a „Lala Kojadinović“ iz Šetonja kod Petrovca na Mlavi, Duga iz Vićence, Ostrog iz Inzbruka, „Barili“ iz Braunau kao i Pevačko društvo „Sveti Vasilije“ pri srpskoj crkvi u Kufštajnu.

Uz domaću kuhinju i orkestar Tigrići svi su uživali do kasno u noć. Sve je ispratila i zabeležila TV Mlava iz Petrovca. Sklopljena su i nova poznanstva i ugovorena nova gostovanja. Mirjana Stanković na kraju je podelila svim gostima zahvalnice i poklone.

Aplauzi Spasojeviću

Brojni učesnici su dali podršku burnim i dugim aplauzima mladom ali veoma talentovanom harmonikašu Bogdanu Spasojeviću. On je član KUD-a „Barili“ iz Braunaua u Gornjoj Austriji i već je imao dosta nastupa na brojnim svetkovinama naših udruženja.

Izvor:
D. Pašić - Vesti

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime