Srećković : Integracija da, asimilacija ne

0

Učesnike su pozdravili i ambasador Srbije u Italiji gospođa Sanda Rašković Ivić koja je govorila o uspešnosti integracije srpske dijaspore u Italiji ali i prospektivama za ulazak u EU i ministar za dijasporu gospodin Srećković koji se u svom obraćanju prisutnima zahvalio organizatorima koji su na jednom mestu okupili diplomatske predstavnike, organizacije dijaspora i državnu vlast kako bi diskutovali o procesu integracije.

 

„Integracija – da, asimilacija – ne“ – poručio je ministar Srećković srpskoj dijaspori sa ovog skupa.

Prezentacija Ane Milošević, predsednika Evropskog centra je poslužila kao uvod u debatu sa evropskim poslanikom Italije gospodinom Serđom Berlatom koji već dugo godina ima odličnu saradnju sa Evropskim centrom i srpskom dijasporom u Italiji. Usledile su debate sa predstavnicima regionalne i državne vlasti, kao i počasnog konzula g-đe Bađo, koji su se složili da i država domaćin ali i matica trebaju da imaju podjednaku brigu o svojim radnicima i svojim građanima.

U drugoj polovini konferencije reč su imali predstavnici srpskih udruženja iz opštine
Vićenca koji su imali priliku da goste upoznaju sa programom rada svojih udruženja ali i da direktno diskutuju sa donosiocima odluka. Na inicijativu Evropskog centra, dan pre konferencije je održan i radni sastanak između Ministra Srećkovića i predstavika srpskih organizacija dijaspore. Svi učesnici su se složili sa idejom Evropskog centra da je : „neophodna zajednička strategija svih organizacija Srba u Italiji, kako bismo na efikasniji način lobirali za interese naših zajednica i dobrobit sveukupne srpske dijaspore u Italiji; od severa do juga.“ – rekla je predsednik EDC, Ana Milošević.

Konferenciji su takođe prisustvovali SKC Arzinjano, udruženje Majka Srbija, Srpska Sloga, Kulturna zajednica Srba u Vićenci i Udruženje Srba iz Merana, koji su svesrdno učestvovali u organizaciji ovog događaja i značajno doprineli uspostavljanju boljeg dijaloga i bolje saradnje među srpskom zajednicom na severu Italije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here