Srećković: Jedinstvo matice i dijaspore

0

Ministar zadovoljan angažmanom dijaspore

"Podsećam javnost da je to i ustavna obaveza jer u Ustavu Srbije jasno definisano da mi kao država imamo obavezu da vodimo računa o svim pripadnicima srpskog naroda", izjavio je Srećković Tanjugu, ističući da će skupština slediti državne i nacionalne interese, ostavljajući po strani zablude iz prošlosti.

"Skupština dijaspore biće još jedan pokazatelj naše odlučnosti da gradimo najbliže moguće odnose saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu", dodao je ministar.

On je ocenio da je značajno to što je osnivanje te institucije definisano zakonom i što buduća skupština ni na koji način neće podrazumevati bilo kakvo ideološko opredeljenje, niti konkretan politički program.

Kao veoma važno, ministar je istakao što je ove godine konačno definisan odnos prema Srbima u regionu i predviđeno formiranje Saveta za Srbe u regionu, sa predsednikom Srbije na čelu.

"Savet za Srbe u regionu treba da pruži jasnu podršku našim sunarodnicima u ostvarivanju njihovihmeđunarodnim standardima zagarantovanih prava, što se odnosi na politička, kulturna, ekonomska i verska prava", kazao je Srećković.

On je dodao da je to način da se podstakne razvoj dobrosusedskih odnosa i saradnje u regionu imajući u vidu strateški cilj Srbije da postane ekonomski i politički lider na zapadnom Balkanu.

"Ova godina označila je početak nove ere u odnosima matice i dijaspore. Usvojen je prvi Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, čime je jasno manifestovana odluka države Srbije da započnemo novu odgovornu i dugoročnu politiku, kao demokratska i moderna država privržena međunarodnom pravu i zapadnim standardima ponašanja", objasnio je Srećković.

Izrazivši optimizam u smislu podrške naše dijaspore integracionim procesima i doprinosa više od tri miliona Srba iz rasejanja poboljsanju imidža naše zemlje, ministar je podsetio da im građani Srbije duguju  posebnu zahvalnost zbog deviznih doznaka od oko pet milijardi dolara koji čine oko 15 odsto ukupnog bruto proizvoda u Srbiji.

"U proseku, to znači da svaki građanin Srbije u 2.009. godini po osnovu deviznih doznaka iz dijaspore prihodovao u proseku 690 dolara, što pokazuje koliko je velika pomoć našes dijaspore", naglasio je ministar.

On je dodao da se i u vremenu koje je pred nama očekuje povećanje stranih investicija koje potiču od naših ljudi iz dijaspore kao pomoć izlaženju iz krize.

"Dijaspora je od 2.000 godine do danas uložila oko 500 miliona dolara u mala i srednja preduzeća u Srbiji pa očekujem da mi kao država još jednom jasno pružimo ruku našim investitorima iz dijaspore, još bolje ih informišemo i ponudimo im konkretne investicione projekte", rekao je Srećković.

"Dijaspora i Srbi u regionu, polako ali sigurno vraćaju poverenje u državu Srbiju i naše demokratske institucije, siguran sam da stvaramo politiku od koje će koristi imati i država Srbija i svaki naš čovek, ma gde živeo", zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here