EPA
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder

Evropski parlament (EP) priprema rezoluciju na osnovu koje će nemački kancelar Gerhard Šreder biti stavljen na crnu listu, ako ne napusti odbor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a to bi trebalo da ga odvrati i od preuzimanja vodeće pozicije u Gaspromu.

„Obavljajući najviše funkcije u korporacijama povezanim sa Kremljom, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder de fakto blisko sarađuje sa Rusijom“, izjavio je poslanik Markus Ferber, koji je pomogao u izradi rezolucije, prenosi Rojters.

Nacrt rezolucije, u kom se eksplicitno pominje i Karin Knajsl, bivša ministarka inostranih poslova Austrije za vreme vlade Sebastijana Kurca, podržale su četiri najveće političke grupe u skupštini EU.

Parlament „konstatuje da su neki bivši političari nedavno dali ostavke na svoje pozicije u ruskim firmama i zahteva da i drugi, kao što su Karin Knajsl i Gerhard Šreder, učine isto“, navodi se u dokumentu.

Rezolucija nema obavezujući karakter, ali predstavlja značajan pritisak na EU da deluje protiv evropskih političara koji se smatraju bliskim Kremlju.

Do sada je EU zamrzla imovinu stotina oligarha i zvaničnika povezanih sa Kremljom, ali se uzdržala od sankcionisanja ljudi koji su na najvišim položajima u ruskim firmama.

Parlament poziva „da se spisak pojedinaca na meti sankcija EU proširi na evropske članove odbora velikih ruskih kompanija i na političare koji nastavljaju da primaju ruski novac“.

Portparol Spoljnopolitičkog odeljenja EU nije komentarisao rezoluciju parlamenta, ali je naglasio da su za pojedinačne sankcije potrebni dokazi i podrška vlada svih 27 zemalja članica, navodi britanska agencija.

2 COMMENTS

  1. Ovi su toliko ljubomorni tako da prevazilazi bolest ludila, mrznja je njihova hrana, nema veze sa zbivanjima u ukraini, to je tinjalo u njima a sada imaju priliku da iznesu javno

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here