EPA/YONHAP
Grehard Šreder

„Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je ulazak Krima u sastav Rusije bio po zakonu“, piše „Bild“.

Prema Šrederovim rečima, „Krim je stara ruska teritorija“ i njegova predaja Ukrajini za vreme Hruščova je bila uslovljena specifičnom pristupu upravljanju zemljom.

– U sovjetsko vreme nije imalo značaja kome je teritorijalno Krim bio pripisan. Ali, sada to nije tako – naglasio je bivši nemački kancelar.

On je dodao da je povratak poluostrva u sastav Rusije bio apsolutno zakonit i sa pravne tačke i po volji stanovništva, zbog čega je pogrešno smatrati to „agresijom“ Rusije.

Osim toga, Šreder je pozvao Ukrajinu da prekine vojne operacije u Donbasu i realizuje Minski sporazum, i založio se za ukidanje sankcija Rusiji.

2 KOMENTARA

  1. Gospodin Šreder čita malo više nego prosječni evropski političar.Tako i zna da je cijela današnja obala Azovskog i Crnog mora u granicama Ukrajine pripala Ruskoj Imperiji za vladavine Katarine Velike,druga polovina 18 st,od Mariopolja,Nikolajevska,Hersona i Odese…svim tim gradovima temelje udarila Katarina Velika.U ratu sa Osmanskom carevinom pobjedila i na moru i na kopnu i ta područja zajedno sa Krimom postala poznata kao Novo rusija…..To je taj „proruski“dio UKrajine

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime