EPA-EFE
Koronavirus

Sredinom novembra je u Austriji bilo 228.000 osoba, uz poznati broj obolelih, koje su bile zaražene koronavirusom, što je 3,1 odsto stanovništva starije od 16 godina, pokazuje nova studija o proceni stanja koju su objavili Statistički zavod Austrije i Ministarstvo obrazovanja.

U okviru studije je u periodu od 12. do 14. novembra testirano 2.263 osobe, od kojih je 48 osoba imalo pozitivan nalaz.

Ispitivanje osoba koje nisu došle na testiranje pokazalo je da je najmanje 24 osobe bilo u od vlasti naloženom karantinu zbog pozitivnog testa, što je povećalo broj pozitivnih na 72.

Na osnovu tih podataka obavljena je procena prema kojoj je u tom trenutku bilo između 166.000 i 295.000 osoba zaraženih koronavirusom u Austriji, odnosno 2,2 do 4 odsto stanovništva.

– U poređenju sa prošlim studijama od aprila i maja vidljiv je jasan porast razvoja infekcije neposredno pred drugo zaključavanje – rekao je generalni direktor Statističkog zavoda Austrije Tobias Tomas.

On je u saopštenju naveo da je početkom aprila maksimalno 0,8 odsto stanovništva bilo inficirano, a krajem aprila i krajem maja oko 0,1 procenat.

– Veliki broj nepoznatih infekcija pokazuje da je instrument masovnog testiranja pod hitno potreban kako bi se prekinuo lanac zaraze i obustavilo širenje pandemije – naglasio je ministra obrazovanja Hajnc Fasman.

Podsetio je da su i asimpomatske osobe zarazne i da mogu širiti virus.

Od 72 zaraženih osoba, u trenutku studije, 20 je navelo da nije imalo nikakve simptome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here