pixabay.com
Foto: Ilustracija

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu organizovala je predavanje na temu „Srednjovekovno viteštvo u Srbiji“.

Predavač je bio arheolog Marko Aleksić, koji je objavio je brojne naučne radove u zemlji i inostranstvu o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije, stručnu knjigu „Srednjovekovni mačevi u Jugoistočnoj Evropi“. Autor je i knjiga „Marko Kraljević: čovek koji je postao legenda“, „Srpski viteški kod“ i „Srpske zemlje pre Nemanjića: od 7. do 10. veka“.

Poslednjih godina predavač je u Istraživačkoj stanici Petnica.

– Tema viteštva sama po sebi je jedna izuzetna i važna inspirativna tema – kaže Aleksić i dodaje da je viteštvo je jedna od glavnih obeležja srednjevekovne evropske baštine, ali je i simbol i ideal, jedno dugotrajno obeležje jedne kulture i globalno poznata širom planete.

“Naša prednost i blago je što i mi ovde imamo izuzetne i autentične tragove baš te viteške prošlosti. Ja, kao naučnik i arheolog koji se bavi istorijom srednjevekovne vojske i viteštva mogu da kažem da novija naučna istraživanja još više osvetljavaju tu epohu i dovode nas do slike da je naše viteštvo, ono koje je bilo na tlu srednjevekovne srpske države, bilo na istom nivou kao i ono koje zamišljamo. To nije samo istorijski pojam, nego jedan korpus ljudskih osobina i ideala koje možemo prepoznati u našoj srednjevekovnoj tradiciji.”

Do otkrića o načinu života vitezova nije lako doći, s obzirom da je malo pisanih tragova, a Aleksić kaže da je to kao i svako drugo istraživanje.

“Na primer, astronomija… Vidite samo na koje se načine nauka dovija ne bi li otkrila da li se kosmos širi ili skuplja. To su neki posredni, neprimetni tragovi za nas obične laike, ali profesionalci upravo njih koriste, proveravaju i upoređuju sa nekim drugim tragovima i indicijama. Na kraju, kad vidite rezultate tih naučnih otkrića, ona su zaista značajna. A sredstva su nam skučena, jer najveći broj svedočanstava iz te daleke prošlosti su izgubljena. Ipak, postoje pisani izvori u arhivima u Veneciji, Dubrovniku, neki arheološki nalazi koji se otkrivaju, ili nedovoljno analizirani predmeti ili podaci koji kada se stave u širi kontekst daju bolje podatke…”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here