Sredstva za “Severni tok” do kraja godine

0

 Severni tok ulazi u drugu fazu do kraja 2010. godine
 

Ukupna vrednost projekta iznosi 7,4 milijardi evra, od čega će oko 30 odsto investirati akcionari konzorcijuma, a preostalih 70 odsto su krediti, preneli su ruski mediji.

Gasovod "Severni tok", dug 1.223 kilometara, nova ruta za izvoz ruskog gasa u Evropu, biće postavljen po dnu Baltičkog mora, od ruske obale kod mesta Viborg, do nemačke obale u oblasti Grajfsvald.

Puštanje u rad prve linije gasovoda, kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, planirano je za kraj 2011. godne, a izgradnjom druge linije do 2012. kapaciteti će biti udvostručeni na 55 milijardi kubnih metara.

Za finansiranje izgradnje prve faze projekta obezbednjo je 3,9 miijardi evra od 26 međunarodnih banaka, s tim što je period otplate kredita od deset do 15 godina.

"Obezbedili smo reprezentativnu međunarodnu grupu investitora, a tako visoke investicije u vreme ekonomske krize govore o veri bankarskih institucija u naš projekat", istakao je finansijski direktor "Nord Strima", dodajući da je za finansiranje druge faze gasovoda potrebno još oko 2,5 milijardi evra.

Korkoran smatra da cena projekta neće da se poveća tokom njegove realizacije, a ne isključuje ni smanjenje troškova, na primer pri kupovini čelika za drugu fazu po nižim cenama. Ušteda bi, prema nekim proračunima, mogla da bude i do 400 miliona evra.

Govoreći o realizaciji druge faze gasovoda, Korkoran je rekao da neće biti nikakvog kašnjenja, ukazujući da su izvođači projekta zaključili ugovore sa kompanijom "Nord Strim" o izgradnji obe linije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here