D. Timarac
Podsticaj za dalji rad: Trenutak dodele nagrade

Jak pojedinac u svakoj zajednici, čini tu zajednicu jačom. Srpska zajednica u Australiji ima veliki razlog da bude ponosna – njena ugledna članica dr Milena Ilišević dobila je godišnju nagradu Univerziteta Zapadni Sidnej.

– Svake godine Univerzitet Zapadni Sidnej dodeljuje nagrade najuspešnijim profesorima. Velika je čast i privilegija biti dobitnik jer je odluka kome će nagrada pripasti bazirana na ocenama studenata i kolega. Drago mi je da su ljudi sa kojima radim prepoznali posvećenost u mom radu sa studentima – kaže za “Vesti” dr Milena Ilišević.

U obrazloženju ovog velikog priznanja piše da inspirišete i motivišete Vaše studente da postignu i više od onoga što su mislili da mogu.

– Moje celokupno obrazovanje stekla sam u Srbiji, od osnovne škole do doktorata. Kad sam se preselila u Australiju, sa univerzitetskim sistemom obrazovanja najpre sam se susrela kao student, a zatim, vrlo brzo, i kao profesor. Ono što me je iznenadilo jeste činjenica da su studenti uglavnom zadovoljni minimumom ili prosekom. To je, na neki način, i razumljivo u zemlji u kojoj je budućnost manje-više prilično izvesna i gde se osnovni uslovi za pristojan život podrazumevaju. Međutim, mi koji dolazimo sa Balkana navikli smo da se za sve izborimo. Ne znam da li je to dobro ili loše, ali je svakako nešto što sam unela u svoj način rada i što je moje studente, ali i kolege, u početku prilično zbunilo. U anketi koju pravimo na kraju svakog semestra većina mojih studenata istakla je da ih motivišem da iz sebe izvuku maksimum.

Kako biste definisali svoj pedagoški pristup?

– Mislim da je to kombinacija mog evropskog obrazovanja, koje je mnogo teže i temeljnije nego australijsko, nekog srpskog inata koji je deo mog identiteta i taktičnosti i otvorenosti prema različitosti koje sam srela u novom multikulturalnom australijskom okruženju.

Spomenuli ste jezik. Zanimljivo je da predajete engleski jezik i akademsko pisanje, a da ste u Australiju došli bez prethodnog znanja engleskog.

– Svim imigrantima koji su se obreli u zemlji čiji jezik ne znaju, dobro je poznato kakav je osećaj krenuti od nule. Ja sam imala još jedan problem. S obzirom da je moja profesija jezik i književnost, za mene je funkcionalno znanje engleskog na dnevnom nivou sa kojim većina imigranata sasvim lepo živi, bilo jednako potpunom neznanju jezika. Znala sam da, ukoliko želim da nastavim da se bavim svojim poslom, moram da engleskom jeziku priđem na drugačiji način. Tokom mog školovanja u Srbiji, engleski je bio samo tek jedan strani jezik. U to vreme nije imao status globalnog jezika kakav danas poznajemo. Učeći neke druge jezike, između ostalog francuski i ruski, jednostavno nikad nisam imala ni potrebe a ni vremena da se bavim engleskim.

Kakav savet biste dali budućim univerzitetskim studentima koji dolaze iz srpske zajednice?

– Pored saveta koje dajem svim svojim studentima da veruju u sebe i da ne pristaju na ograničenja bilo koje vrste, srpskim studentima mogu da poručim da neguju srpski jezik i svoj identitet jer ih to samo obogaćuje – kaže dr Milena Ilišević.

Balkanska prisnost

Veliki deo mog odnosa sa studentima čini i balkanska prisnost i iskrena briga za svakog pojedinačnog studenta. Bilo da je reč o književnosti ili jeziku, australijski profesori uglavnom studentima prezentuju činjenice koje se mogu naći u literaturi, ali se vrlo retko dešava da u tu interpretaciju unesu svoj lični komentar. Ja sam proizvod potpuno drugačije škole i to se ogleda u mom radu sa studentima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here