Srpkinja u džihadu: Otac je preobratio u islam i poslao u rat

0

Sa muževima, "svetim ratnicima", otišle u Siriju (Foto: Ilustracija)
 

Nevena Pavlović je ćerka bivšeg taksiste iz Zemuna, Gorana Pavlovića (sada zvanog Abdulah), koji je 2002. godine prešao u islam, a potom se pridružio vehabijskom pokretu. Pavlović je u međuvremenu celu porodicu preveo u islam. Ćerku Nevenu, dok je još bila maloletna, udao je za bosanca Samida Cicvaru, sa kojim trenutno ima dvoje dece.

 

"Iako se Samidu i Neveni pre samo šest meseci rodila druga kćerka, to ih nije sprečilo da odu da ratuju na strani u Siriji. Pretpostavlja se da ih je tamo sačekao Nevenin otac, koji je ranije otišao sa grupom vehabija da se bori protiv režima Bašara al Asada", otkriva izvor Informera.

 

Goran Pavlović prešao je u islam na nagovor jednog prijatelja muslimana. Klanjao je u beogradskoj džamiji, izučavao Kuran i išao na hadžiluk u Meku. Jedno vreme živeo je u sabirnom centru bosanskih vehabija u Gornjoj Maoči, a sa sobom je poveo suprugu i maloletnu ćerku, koju je ubrzo udao za Samida Cicvaru. Posle policijske racije na vehabije, Pavlović se sa porodicom sklonio u srce Šumadije, u selo Bosut kod Aranđelovca, gde mu živi otac Tomislav.

 

Pročitajte još:

* Zagrepčanka među džihadistima u Siriji

* Prešla u islam i umesto na raspust otišla u džihad

Prošle godine, Goran i njegov zet bili su uhapšeni zbog nelegalnog držanja oružja, ali su ubrzo pušteni da se brane sa slobode. Posle hapšenja, rođaci Pavlovića u Bosutu ispričali su da su u poslednje dve-tri godine primetili da se nešto neobično dešava s Goranovom porodicom.

 

Radiša i Branka Pavlović rekli su da su se njihovi rođaci potpuno otuđili od njih, da su se plašili kako možda prodaju drogu, a da nisu mogli da veruju da su postali vehabije.

 

"Mogli su nas sve pobiti, a mi ne bismo znali zašto", kaže rođak Pavlovića.

 

Gorana i njegovog zeta su, kažu, povremeno viđali u selu.

 

"Uvek su bili sa dugim bradama i nekom neobičnom odećom, ali niti smo mi njih smeli nešto da pitamo, niti su oni nas nešto pitali. Znamo da je Tomislav sa porodicom nekada živeo u naselju Cerak u Beogradu. Videli smo Gorana kako sedi i čita Kuran dok čuva koze", navodi rođak Pavlovića.

 

O Aniti Šaćiri iz Smedereva manje se zna, ali je poznato da je u Siriju otišla sa bosanskim mudžahedinom Eminom Hodžićem, sa kojim se u pauzi između borbi venčala po šerijatskim običajima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here