Tanjug

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković odgovorila je na tekst nemačkog portala “Velt”, u kojem se navodi da se “Srbija sprema za rat”, i istakla da se Srbija u svakoj prilici zalaže da se sva otvorena pitanja u regionu rešavaju mirnim putem i dijalogom.

“U onlajn izdanju vaših novina od 28. avgusta pročitali smo tekst pod nazivom ‘Sprema li Srbija novi rat na Balkanu?’ Aleksandra Roterta, koji po našoj oceni može da dovede vaše čitaoce u zabludu, počev od senzacionalističkog i uznemirujućeg naslova”, poručila je Janković u svom reagovanju.

Ne može, ističe, biti dalja od istine maliciozna insinuacija da “Srbija priprema novi rat na Balkanu”.

“Srbija se, naprotiv, priprema za budućnost – privrednim razvojem, građenjem infrastrukture za bolju regionalnu povezanost i pokretanjem regionalnih inicijativa sa ciljem da svi u regionu bolje živimo. Srbija se priprema za samit Berlinskog procesa u oktobru u Tirani. Ratifikacijom tri sporazuma u okviru ove inicijative pokazala je svoju posvećenost osnivanju zajedničkog regionalnog tržišta. Priprema se za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027. godine, na kojoj će predstaviti dostignuća naše zemlje, ali i prednosti čitavog regiona”, navela je Janković.

Srbija, rekla je, kao i svaka država, brine o svojoj bezbednosti i modernizuje svoju vojsku.

“Baš kao i brojne druge evropske zemlje, no isključivo u svrhu odvraćanja, time nikoga ne ugrožava niti kome preti. Vojnu opremu prodajemo i kupujemo u skladu sa međunarodnim normama, takođe i od partnera sa Zapada. Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je navode o kupovini dronova od Irana. Imamo dobru vojnu saradnju sa SAD, Nato i Kforom, dok Vojska Srbije učešćem u mirovnim misijama EU daje doprinos miru i stabilnosti u svetu”, ukazuje ambasadorka.

Srbija, naglasila je, poštuje teritorijalni integritet svake članice UN. Podseća da u slučaju Bosne i Hercegovine podržava svaki dogovor predstavnika triju naroda sa ciljem boljeg funkcionisanja BiH.

“Spočitavanje hegemonističkih ambicija, zajedno sa pozivom na uvođenje sankcija Srbiji, narativ je iz koga pojedinci ne žele da izađu još od devedesetih godina. Rukovodstvo Srbije se u svakoj prilici zalaže da se sva otvorena pitanja u regionu rešavaju mirnim putem i dijalogom. Po našem čvrstom uverenju, ključ mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu leži u uvažavanju interesa i jednakosti prava svih naroda koji u njemu živ”, zaključila je Janković.

4 COMMENTS

  1. Ovo je zaista krajno bezobrazno i ako ne reagujemo bolje da nas nema, a kako znam nase politicare necemo reagovati.

  2. Позовите амбасадора немачке
    На разговор
    Какав је то начин
    Доста више те пропаганде
    Никако да се зауставе германи.
    Мало су Срба побили по концентрационим логорима
    И још увјек су крволочни , Додик је на добром путу да успје вратити оног немачког туристу из БиХ
    Одакле је дошао .

    🇷🇺☦️🇷🇺

  3. U Srbiji zive : madjari i imaju svoje skole, srbi isto, rumuni isto, nemci isto,hrvati isto … To je najdemokratskija zemlja na svetu. U nemackoj zive toliko nacija a svi uce i moraju uciti samo na nemackom jeziku.
    Niko se ne sprema na rat u Srbiji i nikad se nisu ni spremili. Nazalost Srbija je vekovima napadata…
    Na Kosovu su ziveli 2 % Albanaca sad ih je mozda oko 95 %. Oni su imali sve povlastice od Srbije.
    Nazalost ostali zivalj je proteran i ostalo je negde oko 95% Albanaca.

  4. SRBIJA USKORO U EU I NATO! KONAČNO SVOJI NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA, NATO SRBIJA, ŽIVELA EU , AMERIKA I SRBIJA. SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA, GDE I PRIPADA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here