Privatna arhiva
Vladimir Vlajić poziva zemljake da povedu i prijatelje Austrijance

Zahvaljujući nesebičnom angažovanju članova Srpske pravoslavne omladine (SPOJI) iz Inzbruka ali i matice, dokumentarni film “Čekajući Handkea” moći će da se vidi u bioskopima u Austriji u nedelju 20. marta. Film kroz priču o metohijskoj enklavi u Velikoj Hoči i njenim stanovnicima, koji se bore da postave ploču u čast austrijskog nobelovca Petera Handkea, govori o tragičnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici humanitarne organizacije SPOJI pozivaju naše ljude da na premijeru povedu, rodbinu, ali i prijatelje koji nisu Srbi kako bi se bolje upoznali sa situacijom u kojoj živi srpski narod na Kosovu i Metohiji. Film će biti prikazan uz titl na nemačkom.

Magistar Vladimir Vlajić, Jedan od osnivača SPOJI, kaže za “Vesti” da su svi zadovoljni što učestvuju u još jednom važnom projektu:

– Već godinama imamo odličnu saradnju sa bioskopima Metropol, čije je sedište upravo ovde u Inzbruku. Otežavajuće je bilo to što zbog pandemije, duže vreme nismo organizovali događaj sa prisustvom publike, ali smo i tu uspeli da, kako kaže naš narod, probijemo led i vratimo se na uobičajen način rada. Ostaje da vidimo kakva će biti reakcija publike odnosno da li će doći u velikom broju. Verujem da hoće i sve ovim putem pozivam da ispune sale bioskopa u Inzbruku, Beču, Lincu i Sankt Peltenu – kaže Vlajić.

Kao organizatori premijere filma u Austriji, u SPOJI su presrećni što opet imaju priliku da sarađuju sa rediteljem Goranom Radovanovićem:

– Goran je režirao film “Enklava” i tada smo podržali istoimenu knjigu, tako da nam je drago što je radio i na ovom ostvarenju. Kada smo razgovarali o snimanju “Čekajući Handkea” odnosno kada smo čuli da je tema život Srba na Kosovu i Metohiji, prepoznali smo taj projekat kao jedan od onih, koji su od izuzetne kulturne i nacionalne važnosti, pa smo simboličnom donacijom krajem 2020. godine podržali postprodukciju filma. Sada kroz humanitarnu premijeru želimo s jedne strane da održimo svest o Kosovu i Metohiji u našem narodu, a takođe da upoznamo one koji nisu Srbi šta se dešava u našoj južnoj pokrajini. Na kraju cilj nam je i da skupimo pomoć za ugrožene porodice na Balkanu i za snimanje igranog filma “Bauk” o NATO bombardovanju naše zemlje 1999. godine. Radovanović je opet režiser a snimanje počinje 24. marta ove godine na 23. godišnjicu napada – otkrio nam je naš sagovornik.

Gosti iz Velike Hoče

Posebno su članovi SPOJI iz Inzbruka ponosni što će biti domaćini neposrednim akterima ovog ostvarenja.

– Dočekaćemo porodicu Petrović iz Velike Hoče, koja učestvuje u filmu. Oni će biti na premijeri u Inzbruku i preneće publici lično svoju životnu priču pre svega o borbi za opstanak srpskog i nealbanskog naroda na Kosovu i Metohiji – navodi Vlajić.

Bioskopi

Film će biti prikazan istovremeno u četiri grada, projekcije počinju u 18.00.
U Inzbruku – Metropol kino, Innstr. 5, 6020 Innsbruck
U Beču – Hollywood Megaplex Gasometer, Guglgase 11, 1110 Wien
U Lincu – Hollywood Megaplex Pluscitdž, Pluskaufstr. 7, 4061 Pashing (Linz)
U St. Peltenu – Hollywood Megaplex St. Poelten, Engelbert-Laimer-Str. 1, 3100 St Poelten