commons.wikimedia

Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, najkasnije u prvoj nedelji novembra, naći će se čitav set zakona kojima će ovaj entitet povratiti suverenitet nad svojom teritorijom, a to će značiti ne samo formiranje sopstvene vojske već i zaštitu kompletne granice!

To je poruka sa skupa Sloboda i samostalnost Republike Srpske, koji je održan u Beogradu u prisustvu zvaničnika RS, ali i brojnih analitičara iz Srpske i Srbije.

Prema najavi čelnika RS, do kraja oktobra ili najkasnije u prvoj nedelji novembra, Republika Srpska će ući u proces odbacivanja svih zakona koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH: zabrana rada Državne službe za istrage i zaštitu (Sipa) i Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA), a zatim i donošenja odluka o povlačenju saglasnosti na vojsku, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, vraćanje upravljanja granicama u nadležnost institucija Republike Srpske, ali i vraćanja ingerencija koja su do sada imali visoki sudski i tužilački savet BiH.

Zvaničnici Republike Srpske tvrde da su veoma svesni reakcija koje ovakve odluke mogu da izazovu, ali da su spremni za posledice jer je “došao trenutak kada mora da se promoviše ova ideja Republike Srpske”, a da Srpska neće uraditi ništa što nije u skladu sa Ustavom BiH.

Srpska u ovom trenutku, kada bi hipotetički bila nezavisna, nema nijedan problem da nastavi dalje, jer ima stabilan budžet, institucije, pripremljene zakone, za koje čeka kada će doneti, poručeno je na skupu.

Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj istakao je da je u BiH na snazi takav sistem da Bošnjaci smatraju da Srpska nema pravo na šume, vodu, ali ni na ime.

– Imamo bošnjački hegemonizam, koji je proistekao iz politike viktimizacije, jer Bošnjaci misle da njihova prava proizilaze iz toga da su u ratu imali najviše žrtava. Srbi, koji su brojčano manji, predstavljeni su kao neko ko zajedno sa Hrvatima teroriše bošnjačku većinu u BiH, što je apsolutno netačno – naglasio je Vranješ i poručio da Srpska mora da se odbrani od bošnjačkog hegemonizma, koji podržava Zapad, jer u protivnom od nje neće ostati ništa.

Jedan od senatora RS, politikolog Nenad Kecmanović, ocenio je da ako se sagleda realna situacija na terenu “BiH se već raspala”, ali da globalni diplomatski i medijski moćnici to još neće da priznaju, nego žure da u 12 i pet nešto preokrenu na brzinu i silom.

Kecmanović je ukazao da je počela kritična godina, u kojoj će Srpska postati slobodna i samostalna ili će biti utopljena u bošnjačku BiH.

Politički analitičar Aleksandar Pavić istakao je da narod Republike Srpske ima pravo ne samo da od onih koji su bili pokrovitelji Dejtonskog sporazuma traži povratak izvornom sporazumu već i mnogo više, a to je pravo da odlučuje o sopstvenoj sudbini.

– Srpski narod sa prostora BiH nije pitan ni da li želi da bude otcepljen od SFRJ ili od svojih sunarodnika preko Drine, niti da li želi da živi u istoj državi sa sarajevskim nastavljačima Handžar divizije. Ako se ne udovoljava zahtevu Srpske za povratak izvornom Dejtonu, dok se u isto vreme život u BiH pretvara svakodnevno u srpsku borbu za goli opstanak, šta je logičnije da Srpska uradi, nego da traži pravo da samostalno odlučuje o tome kako će i sa kim da živi – ocenio je Pavić.

Kolonijalni upravnici

Aleksandar Pavić ističe da su zapadne sile “sebi dale za pravo da se u BiH, usred Evrope, nameću kao kolonijalni upravnici”.

– Da li su oni koji su od Avganistana napravili fabriku heroina za ceo svet, koji su odgovorni za smrt hiljada civila, koje su bezdušno i potpuno nelegalno ubijali dronovima na teritorijama tuđih zemalja kao u video-igricama, kvalifikovani da drže lekcije i nude rešenja ne samo nama nego bilo kome u svetu? Koju su oni to zemlju posle kraja Hladnog rata učinili boljom nego što su je zatekli – upitao je Pavić.

Mržnja iz Sarajeva

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke i stručnjak za bezbednost, upozorio je da Srpsku i njene predstavnike čekaju velika iskušenja.

– Završni korak je da se na ključne funkcije dovede kadar SDA kako bi ostvarili bošnjačke ratne ciljeve, počev od procesuiranja svih Srba koji su bili u Vojsci Republike Srpske do otimanja svih kasarni i vojne imovine. Mržnja i netolerancija iz Sarajeva, kao i dvostruki standardi i licemerne fraze o građanskoj državi, Srpsku sve više udaljavaju od BiH i jačaju težnje ka samostalnosti – istakao je Ćeranić i dodao da izgledi za mirni razlaz u BiH postoje uz razumevanje i prećutni dogovor sila koje su garant Dejtonskog sporazuma.

– Do tada treba razvijati ekonomsku samostalnost Srpske i neprestano ukazivati da živimo u neuspeloj državi – poručio je Ćeranić.