commons.wikimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska insistirati da ima svog ministra inostranih poslova u Savetu ministara.

– Za to ćemo se zalagati u narednom periodu – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naveo da je politika na nivou BiH potpuno propala na međunarodnom planu, da postoji potpuna zloupotreba institucija jer su muslimani svoju politiku prikazivali kao politiku BiH.

Prema njegovim rečima, BiH nema spoljnu politiku što se videlo i u slučaju navodnih sankcija Rusiji, gde je stavove o tome iznosila ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković iako o tome nema odluke ni u Predsedništvu BiH, Savetu ministara ili parlamentu BiH.

Kada je reč o formiranju novog saziva Saveta ministara, Dodik smatra da je moguće da se muslimani objedine u Sarajevu i da u saradnji sa opozicionim strankama iz Srpske formiraju Savet ministara, što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.

On kaže da mesto predsedavajućeg pripada Hrvatima i da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

– Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostaće struktura koja je propala, pa ćemo videti dokle će to trajati – istakao je Dodik.

On naglašava da je u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rešenja.

Dodik, koji je i lider SNSD, kaže da su izborni rezultati na nivou BiH pokazali da su im građani verovali i zbog toga im dali još veću podršku, dok su politike opozicije doživele debakl.

– Kako se dogovorimo u Srpskoj, tako ćemo zastupati Srpsku na nivou BiH – rekao je Dodik, koji je i kandidat SNSD za predsednika Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here