Srpska estrada duguje Grcima 6 miliona evra

0

I ikone srpske estrade su na spisku onih koje Grci tuže za plagijat: Ceca i Aca Lukas
 

Odavno se zna da su neki od najvećih hitova na domaćoj estradi zapravo plagijati iz Grčke. Pevači i kompozitori na optužbe samo odmahuju glavom, ali će sada, ipak, morati da plate! Grčki autori su presavili tabak i za nekih tridesetak pesama koje su na njihovom spisku potražuju 6,1 milion evra, odnosno oko 700 miliona dinara.

 

Deo spiska spornih pesama

Željko Samardžić – Bezobrazno zelene
Aco Pejović – Nepopravljivo
Goga Sekulić – Gaćice
Šako Polumenta – Dišem za tebe
Saša Matić – Kralj izgubljenih stvari
Ceca – Tačno je
Amadeus bend – Overen
Adil – Od usana do stopala
Dragana Mirković – Za mene si ti
Boban Rajović – Jugoslavijo

Na listi su neke od pesama Jelene Karleuše, Ace Lukasa, Ace Pejovića, Saše Matića. U pitanju su pesme koje su naši kompozitori bez dozvole i nadoknade potpisali kao svoje u poslednjih deset godina. Karleuša je otišla korak dalje pa se na neke kompozicije sama potpisala kao autor. Lukas nas uputio na Futu Radulovića koji je potpisan kao autor spornih pesama koje on izvodi, ali kompozitor nije želeo dadaje bilo kakav komentar. Karleuša takođe nije bila dostupna.

– U pitanju su ozbiljne svote novaca koje grčki kompozitori potražuju preko svojih

advokata. Prvo pokušavamo da se vansudski nagodimo sa kompozitorima ili pevačima koji izvode sporne pesme. Najčešće je u pitanju nekoliko hiljada evra po pesmi – kaže Rodoljub Stojanović, direktor “Ricom Publishing” koji zastupa Grke u sporu.

Grčka autorska agencija je još pre nekoliko godina poslala dopis Sokoju sa spiskom pesama koje su plagirane, ali oni tvrde da nisu nadležni za plagijate.

– Ako se ispostavi da su grčki autori pokradeni, oni svoje pare moraju da traže preko suda i to ne Sokoju, već autorima koji su Sokoju dali lažne podatke o autorstvu. Ako sud presudi da je delo plagijat, „lažnjak“ je dužan da novac koji je dobio od Sokoja uplati originalnom kompozitoru – kaže direktor Sokoja Aleksandar Kovačevič.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here