Srpska garda prodefilovala Crvenim trgom (VIDEO)

0
Tanjug

Na moskovskom Crvenom trgu danas je veličanstvenom Paradom pobede obeležena 75. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. U paradnom stroju bili su i Gardisti Vojske Srbije.

Pod zastavom Republike Srbije, predvođeni komandantom gardijskog bataljona potpukovnikom Draganom Jakovljevićem, pred očima čitavog sveta odali su poštu herojskim precima koji su svoje živote utkali u slobodu u kojoj danas živimo.

U paradnom stroju bilo je 75 srpskih gardista, simbolizujući isto toliko godina od trijumfa nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, saopštili su iz Ministarstva odbrane Srbije.

Na početku parade smotru svih jedinica izvršio je ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu i predao raport ruskom predsedniku i vrhovnom komandantu Vladimiru Putinu.

Predsednik Putin rekao je da se današnja parada održava u čast „izuzetnog pokolenja pobednika koji je odredio ishod Drugog svetskog rata“.

„Nikada nećemo zaboraviti doprinos naših saveznika u postizanju pobede. Poštujemo hrabre borce oružanih snaga svih država antihitlerovske koalicije i sve borce protiv nacizma koji su se hrabro borili u zemljama Evrope“, istakao je predsednik Ruske Federacije.

Koracima pobednika Crvenim trgom prodefilovalo je 13.008 vojnika iz pešadijskih ešelona Oružanih snaga Ruske Federacije i još 13 zemalja, među kojima i ešelon Garde Vojske Srbije.

Pored Garde Vojske Srbije, na Paradi pobede učestvovale su i jedinice oružanih snaga Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Kine, Moldavije, Mongolije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here