T. Barbulović
Učenici dopunske škole i najmlađa postava Opanka

Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu svečano je ovih dana obeležila nacionalni praznik. Tim povodom je ambasadorka dr Jasmina Mitrović Marić priredila tradicionalni prijem za diplomatski kor, ugledne zvanice iz sveta nauke i kulture Kraljevine Danske i naše dijaspore. Proslavi Dana državnosti Srbije na zadovoljstvo i ponos svih naših zemljaka prisustvovalo je više od 35 ambasadora.

Ambasadorka Jasmina Mitrović Marić je pozdravnim govorom ujedno i otvorila dvostruku izložbu priređenu povodom Dana državnosti.

– Uobičajeno je da ovakvim prilikama deo govora bude posvećen odnosima dve države. Znam da ste o tim odnosima svi dobro obavešteni i sada je prilika da saznamo nešto novo, primerenije slavlju. Pred vama su impresije o Beogradu i Novom Sadu danskog umetničkog fotografa Hase Feralda naspram izložbe ulja o Kopenhagenu i Orhusu srpskog akademskog slikara Aleksandra Hajdera. Dve kulture, dve umetnosti, četiri grada u dijalogu razumevanja i ljubavi. Usput, hajde da uspešan odnos Srbije i Danske slavimo pesmom. U harmoniji i saradnji koja im je donela evropsku slavu, nastupaju mecosopran Radmila Rajić i akordionista Adam Orvad, Danac koji se zaljubio u srpske tradicionalne pesme – najavila je ambasadorka svečani program ko je počeo izvođenjem himni Srbije i Danske.

“Bože pravde” je otpevala Radmila Rajić, naša operska pevačica iz Kopenhagena u pratnji Adama Orvada na harmonici. Posle himne Radmila je izvela i nekoliko starih srpskih pesama sa Kosova. Sve to u pratnji Adama, koji je harmoniku diplomirao na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu ali koji takođe izvanredno svira srpsku i muziku ostalih balkanskih zemalja.

U nastavku proslave sa našom dijasporom nastupala su deca dopunske škole srpskog jezika i folklorni ansambl Opanak iz Kopenhagena. Za ovu svečanu priliku uz prvu postavu Opanka zaigrali su i najmlađi folkloraši, kojima je ovo bio tek drugi zvanični nastup u narodnim nošnjama. Posle aplauza folkloraši su razvezli zajedničko kolo, a igra i pesma ispunili su prostorije ambasade.

Prijemu je između ostalih prisustvovao i Boris Keserić, višedecenijski aktivista srpske zajednice u Danskoj.

– Ovde sam na poziv Ambasade Srbije i želim da zahvalim ambasadorki Jasmini Mitrović Marić za predivno druženje i ponovni susret sa mojim starim poznanicima i saradnicima iz davnih 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, a i iz sadašnjih dana, kao i za upoznavanje sa novim, mlađim i uspešnim Srbima u Danskoj. Osećam da je ambasadorka sa svojom ekipom uvela novinu da vrednuje rad i da one koji pomažu i nagradi. To je dobar znak da je naša država počela da misli o svom narodu u dijaspori i na ovaj način ponovo ih aktivira da šire našu Među Dancima i sa njima da uspostavljaju prijateljstva, ali i da rade na očuvanje maternjeg srpskog jezika. Mi mladih ljudi za to imamo, a neko mora da ih pokrene što naša ambasada u Danskoj i čini – naglašava Boris Keserić.

Kako i priliči svečanim događajima, neizostavno je priređen i koktel sa srpskim specijalitetima. Sve u pripremi spretnih ruku Veselinke Stojković.

Zahvalnice, čast i dužnost

Svečana proslava praznika bila je prilika da se našim ljudima uruče zahvalnice za izuzetan doprinos i pomoć u održavanju srpske kuće, kako svi ovde zovu ambasadu. Zahvalnice su dobili: Perica Čečević, Ivan Tunić, Darko Rakočević, Denis Larsen Dragičević, Đorđe Stojković, Slaviša Bogavac, Goran Pešić, Dragan Popović i Marinko Jočić.

– Zahvalan sam na dodeli priznanja. Ovo je kruna mog zalaganja za našu ambasadu. Za mene je to bila velika čast svih ovih godina, a bilo ih je dosta. Od davne 1972, što znači punih 48 leta. Rado sam se uvek odazivao da budem od pomoći jer smatram da mi je kao građaninu Srbije to bila i dužnost – vidno uzbuđen izjavio je Đorđe Stojković, jedan od dobitnika zahvalnice.

Posetite Beograd i Novi Sad

Doktor Hase Ferold, istraživač, novinski fotograf i svetski putnik, priredio je drugu izložbu fotografija u našoj ambasadi. Prva je bila 2013. godine.

– U mojim putovanjima po svetu bio sam u 156 zemalja. Jedna od njih jeste i vaša Srbija. Sa suprugom Minom i neizbežnim fotografskim aparatom obilazio sam Beograd i Novi Sad. Veoma lepi gradovi, a svoje divljenje sam ovekovečio fotografijama. Neke od tih fotografija su pred vama. Težak je bio odabir. Šta pre izabrati kada putnik obiđe ove gradove? Dugovekovnu arhitekturu, Kalemegdan, uveče neizbežnu Skadarliju ili možda Petrovaradinsku tvrđavu? Bez sumnje, to je pre svega Hram Svetog Save! Zato, dragi moji, svakome preporučujem da poseti ove lepe gradove i Srbiju – naglasio je Hase Ferold.