Vesti

U Beču je, u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, sinoć otvoreno „Udruženje Srba u Austriji”, koje, kako su istakli govornici, treba da bude „Srpska kuća” koja će ujediniti sve Srbe u Austriji.

Svečano otvaranje novog udruženja i njegovih prostorija počelo je intoniranjem himne Srbije i Austrije u izvođenju „malog hora” SPKD „Prosvjeta” u Austriji.

Naglašeno je da se ovo udruženje ima za cilj da okupi sve naše klubove i građane kojima je cilj napredak otadžbine, kao i negovanje srpske kulture, tradicije i jezika.

Udruženje su osnovali SPKD „Prosvjeta”, SKD „Bambi”, kao i Srpski kulturni centar „Stevan Mokranjac” iz Beča, tri najaktivnija društva u Beču.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej rekao je da, kao dete rođeno u Nemačkoj, nije znao mnogo reči na srpsom jeziku, ali je zahvaljujuchi matici koja nas okuplja i radi na očuvanju nasseg identiteta, naučio svoj jezik.

Kazao je da u zadnje vreme, po prvi put naša otadžbina ide putem ekonomskog rasta, što pokazuje da se dosta menja.

– U otadžbini stvari se kreću prema dobrom, čcemu se radujemo – naglasio je vladika.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić rekao je smo živeli u zemlji iz koje su njeni građani već 1965. mogli da putuju i dolaze u Austriju bez viza, a da su prvi naši klubovi u Austriji počeli da se osnivaju od 1970.godine, kao i da su oni koji su ih osnivali upravi bili Srbi.

– Ti klubovi bili su matica za sve ostale, bili su uzor i dah otadžbine. Danas otvaramo ovo prelepo Udruženje Srba u Austriji u blagoslovenoj godini, kojom obeležavamo osam stotina godina autokefalnosti naše Crkve. Ovo Udruženje najbolji je dokaz i način da pokažemo koliko danas naša otadžbina brine o svojim građanima koji žive i rade u Austriji. To je dokaz da se, posle više decenija, postepeno dižemo uz dovoljan broj sposobnih i vrednih ljudi i vođom naroda predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem – kazao je on.

Rodić je naglasio da se dižemo pod jednom upravom, dižu se institucije i ustrojstvo države koja ima ozbiljan respekt i podsetio da nikada nije bilo više kontakata sa svetskim državnicima i gostiju najvišeg ranga u Beogradu.

Prema njegovim rečima jednako važno je i jedinstvo naroda koje jača u otadžbini, ali je nužno da se još većim intenzitetom budi i među svima koji su van nje.

– Plodovi takvog rada moraju i biće dalekosežni i nepobitni. Ozbiljne reforme koje su sprovedene i koje se sprovode u otadžbini i njena modernizacija čine nas zemljom koja uživa najveće poštovanje u jugoistočnoj Evropi – podvukao je ambsador koji je poklonio Udruženjju biblioteku.

Gradonačelnik Novog Sada preneo je pozdrave predsednika Srbije i Vlade, rekavši da oni podržavaju ovaj projekat sa ciljem da se konačno dobije objedinena Srpska kuća.

Rekao je da je želja da se Srbi, poreklom iz svih krajeva, iz cele Austrije ujedine pod ovim krovom, kako bi po prvi put mogli videti u delu „Samo sloga Srbina spasava” i da nas više ne deli kao ranije ko je kada i gde stigao, već da učimo našu decu srpskom jeziku i ćirilicu.

– Za nas je Beč izuzetno važan grad – kulturno identitetski svakako. Postali ste ozbiljna zajednica i ima vas dosta. Ajde probajte da se ujedinite i da tako zajednički nastupate prema svim institucijama i izborite se za što bolje uslove srpskog naroda, da sve političke stranke moraju da dođu i pričaju sa vama i svako traži srpski glas. Nemojte da se delite, budite zajedno i rešavajte u Srpskoj kući svoje probleme, nemojte da manje zajednice imaju veća prava – podvukao je Vučević.

Ukazao je da danas Srbija lagano jača, da se ne radi o džinovskim koracima, ali da se ide napred i da država ima snage da investira i bavi se kulturnim i nacionalnim identitetom.

– Nećemo da, kao u prošlosti, dođe do zloupotrebe dijaspore, kada nije postojala najbolja komunikacija države i dijaspore. Pokažite nam da ste jedinstveni i snažni, uvaženi građani. Neka se svuda sa ponosom čuje srpski jezik i vidi ćirilica. To je deo nas, a deo nas je deo Evrope, pošto smo ostavili neizbrisiv trag u istoriji Evrope – naglasio je on.

Prema njegovim rečima sazrelo je vreme da se Srbi ujedine, okupe, da imaju svoju kuću odakle će krenuti u različite bitke za bolju poziciju srpske zajednice, svoju decu, za veću podršku opština u kojima žive za svoja kulturno-umetnička društva i političkih organizacija.

 – Ovo je snažna zajednica, ali ne dovoljno snažna, ako je razjedinjena i razbacana. Ključno da Srbi prestanu da se dele na one kada su došli, ili odakle su došli. Vreme je da imamo jednu adresu i kuću u kojoj će se postaviti sva pitanja, a da bude svetinja sve ono što se u njoj dogovori – objasnio je on dodajući da Srbi u Austriji treba da postanu svesni svog broja i potencijala u cilju ostvarenja što bolja prava.

Vučević je najavio širom Evrope otvaranje ovakvih kancelarija.

– Danas je Srbija mnogo jača nego u periodu iza nas. Danas Srbija ima snagu da investira u svoju diajsporu, da je okuplja, vodi računa o njoj, da naučimo sve greške koje smo pravili u kontaktu matice i dijaspore, da ne dajemo obećanja koja se ne ispune, već idemo ka ostvarivim ciljevima koji su značajni za ljude koji žive širom Evrope – kazao je on izrazivši uverenje da će takve kancelarije biti otvarane u svim zemljama u kojima žive Srbi.

Iz te kuće čuće se snažan srpski glas iz svakog dela Evrope i da će Srbija uvek moći da računa na svoje građane, a tako i Republike Srpske.

– Kada su Srbija i Republika Srpska jače onda je bolje i Srbima širom dijaspore – poručio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here