Tanjug

Narodna skupština Republike Srpske posle maratonske, posebne sednice usvojila je 20 zaključaka, od kojih je ključno upozorenje garantima Dejtonskog sporazuma da će u slučaju nastavka nepoštovanja položaja i uloge ovog entiteta, Srpska doneti nov Ustav koji će joj vratiti sva oduzeta ovlašćenja!

“Narodna skupština Republike Srpske zahteva od strana potpisnica i svedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je suprotna njegovim odredbama i principima, te da omoguće pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma.

U slučaju izostanka reakcije strana potpisnica, svedoka Dejtonskog sporazuma i predstavnika međunarodne zajednice na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština RS će pristupiti donošenju novog Ustava, o kome će se izjasniti i građani na referendumu. Novi Ustav Republike Srpske zasnivaće se na izvornim principima Dejtonskog sporazuma i omogućiće Republici Srpskoj povrat oduzetih nadležnosti i funkcionisanje u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, stoji u jednom od ključnih zaključaka sa sednice Narodne skupštine Srpske.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da su svi dosadašnji kompromisi u očuvanju Bosne bili lažni i na štetu Srba.

– Zato je vreme da se podvuče crta da vidimo gde smo bili 1995, a gde sada skoro 25 godina posle – rekao je Dodik, obraćajući se poslanicima Narodne skupštine i dodao da je cilj tih “reformi Dejtona” bilo jačanje državnosti BiH, a da su umesto sva tri naroda, korist imali samo stranci.

– Pitam vas da li su reforme i zakoni koji su nametani doneli boljitak BiH, da li smo zadovoljini pravosuđem koje je nametnuo visoki predstavnik i da li je od početka bilo zavisno od različitih centara moći. Provodeći selektivnu pravdu, pravosuđe je dovelo do još veće podeljenosti – poručio je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da “snaga Srpske zavisiti od jačine njenih institucija”.

– Te institucije će moći da opslužuju ono što su potrebe građana. Mnogo stvari je urađeno na ekonomskom planu u veoma teškim okolnostima – rekla je Cvijanovićeva.

Sve na štetu RS

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je sve što je u proteklih 25 godina urađeno u BiH učinjeno na štetu Republike Srpske.

– Druga strana u BiH je naučena da je kompromis samo ako se Republika Srpska odrekne nečega. Kompromis u BiH je ako se nečega odreknu i FBiH i Republika Srpska – poručio je premijer Srpske.

Zaključci Skupštine

U zaključcima Narodne skupštine RS je navedeno da će ova institucija reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmerene na urušavanje i izmenu Dejtonskog sporazuma, a sve nadležne institucije Srpske obavezala da bez odlaganja pripreme informacije na koji način je Srpska dala saglasnost o formiranju: Zakona o odbrani BiH, Zakona o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, kao i drugih zakona kojima su derogirane nadležnosti Republike Srpske, kao i onih zakona koji su nametnuti od strane visokih predstavnika u BiH i kojima se ugrožava ustavno-pravni položaj Republike Srpske zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

1 COMMENT

  1. Kada bi politicari u Srbiji prema Kosovu* vodili politiku kakvu Dodik vodi u Republici Srpskoj,bili bi neuporedivo uspesniji,i Siptari se ne bi mogli ponasati tako arogantno kao sto se sada ponasaju.Ali nazalost rukovodstvo Srbije je izabralo kako oni kazu ‘kompromisnu politiku”a sto je u praksi ocigledno gubitnicka i defanzivna politika,koja Srbiju posle svakoga novoga poteza Kosova* vraca korak unazad,i iz svake takve situacije Siptari izlaze kao pobednici(naravno uz punu podrsku svojih zapadnih mentora) Pa ako je tako,neobjasnjivo je zasto srpsko rukovodstvo uporno nastavlja sa takvom gubitnickom taktikom,i sta se treba dogoditi da to shvate i preokrenu je u svoju korist?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here