V. Sekulić
Izgubio bitku sa koronom: Momčilo Krajišnik

Jedan od osnivača Republike Srpske i prvi predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik (74) preminuo je u utorak ujutro u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

“Obaveštavamo javnost imedije da je jutros, u šest časova, u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, od posledica infekcije novim koronavirusom preminuo Momčilo Krajišnik, prvi predsednik Narodne skupštine RS”, saopšteno je iz UKC. Krajišnik je hospitalizovan u ovoj bolnici nakon obostrane upale pluća. Odmah je stavljen na respiratore, ali je i pored toga izgubio bitku.

Krajišnik je rođen 20. januara 1945. u Sarajevu i u ovom gradu je završio studije i magistrirao na Ekonomskom fakultetu. U politiku se uključio početkom devedesetih
sa uspostavljanjem višestranačja u tadašnjoj SFRJ. Pojavom prvih stranaka, on je bio u grupi osnivača Srpske demokratske strane. Na tim prvim izborima održanim 1990. izabran je za poslanika, a zatim i za predsednika Narodne skupštine BiH.

Krajišnik je bio u grupi srpskih političara koji su formirali Republiku Srpsku, a 25. oktobra 1991. je izabran za prvog predsednika Skupštine srpskog naroda BiH, koja će kasnije prerasti u Narodnu skupštinu RS. O tim danima on je tokom boravka u Haškom tribunalu
napisao i jedno od kapitalnih dela za istoriografiju Republike Srpske “Kako se rađala RS”.

Ovu knjigu “Vesti” su objavile dok je on još izdržavao dvadesetogodišnu zatvorsku kaznu koju mu je Haški tribunal izrekao 2009. godine.

– Buduće generacije moraju shvatiti da Srpsku treba sačuvati i da nijedna žrtva nije velika da bi se ona sačuvala. Ako ne sačuvamo ono što smo stvorili, badava je uloženi trud – poručio je nekoliko godina kasnije na jednoj od promocija ove knjige Momčilo Krajišnik.

Mada je tokom rata predstavljao zakonodavni deo vlasti Republike Srpske, protiv Krajišnika je među prvima podignuta haška optužnica, a na teret mu je stavljeno “udruženo zločinačko udruživanje” i planiranje genocida. Uhapšen je u porodičnoj kući na Palama 30. aprila 2000. godine, a pušten je na slobodu 2013. nakon što je u Velikoj Britaniji odležao dve trećine kazne.

Po povratku, na Palama mu je priređen veličanstven doček. Po povratku na Pale, Krajišnik je osnovao i predsedavao Asocijacijom stvaraoca RS.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Odlazak istinskog rodoljuba

Akademik Kosta Čavoški kaže za “Vesti” da je Momčilo Krajišnik bio jedan od najvećih Srba koje je RS imala.

– Poznavao sam ga 30 godina i znam da je bio istinski rodoljub, sposoban državnik i odličan pregovarač. Bio je nepopustljiv u odbrani srpskih interesa, što je pokazao odbijajući Vens-Ovenov plan. Zbog toga je i bio izložen stravičnom pritisku i doživeo, kao i mnogi drugi Srbi, hudu sudbinu – ističe Čavoški.