Srpska omladina se davi u vinjaku

0

Reuters/S.P.
Vinjak je u Srbiji popularn zbog prilično niske cene (Foto: Ilustracija)
 

– Ja volim žestinu, ali mi je rakija u većini slučajeva nekako previše opora, a votka je bezukusna. Zato je vinjak idealna mešavina, ima prilično jaku aromu, a pritom je i nekako slatkast. A i svako ko voli da cirka zna da je pijanstvo od vinjaka super – tvrdi Jovan (23) kom je ovo omiljeno piće.

Ipak, on dodaje da se njegov otac iznenadio kad je čuo da mlađa generacija sve češće drmne po neki vinjak, jer je mislio da je to piće ostalo u njegovoj generaciji.

Nikako na prazan stomak

– Nisam iznenađen da mladi piju vinjak. Bolje nego tamo neka votka. Ali morate da budete oprezni, nikad vinjak na prazan stomak. Zna se kako se on pije, uz dobro meze i, što je još važnije, u dobrom društvu – savetuje deka Stanko (82).

Ono što mnogi otkriju tek naknadno je da je mamurluk prouzrokovan ovim pićem veoma gadan. Glavobolja i mučnina samo su neke od posledica prekomerne konzumacije ovog sve popularnijeg, ali i vrlo jakog pića. Naime, vinjak sadrži 40 odsto alkohola i najveću količinu nečistoća koje nastaju prilikom fermentacije i “sazrevanja“ u bačvama. Vinjak bukvalno ima više stotina nestabilnih jedinjenja, koja mu daju karakterističan miris, ali ujedno izazivaju jake simptome mamurluka.

Izgleda da to ne zaustavlja mlade. Iako bi Jovana pre pet godina gledali pomalo čudno da je u klubu naručio vinjak, sada je to nešto najnormalnije.

Da je vinjak zaista popularan potvrdila je i Marina, prodavačica u jednom velikom lancu prodavnica pića.

– Izuzetno popularno piće, a mislim da je zabluda da ga vole samo stariji – kaže ona.

Razlog za ovako veliku popularnost vinjaka leži u prilično niskoj ceni. Za male pare mladi se napiju, ne razmišljajući šta će im se desiti sutradan. Srpski lekari upozoravaju da sa svakim pićem treba biti umeren, a posebno sa žestinom. Ovo posebno važi za mlade ljude, koji često preteraju ne znajući svoje limite.

– Vodite računa i sa vinjakom i sa svakom žestinom, jer se lako pretera a posledice mogu da budu dugoročne – naglašava nutricionista Milka Raičević. S vinjakom ćete posebno lako preterati jer slatkast ukus može lako da zavara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here