Bojana Lalović

Dvanaest kompanije iz Srbije predstavlja svoje proizvode na prvom Međunarodnom sajmu privrede „Banja Luka EXPO“ 2024  koji se održava od 3. do 5. aprila u Banja Luci.

Uz podršku Privredne komore Srbije, u okviru Nacionalnog paviljona Srbije, na 121m² u centralnoj hali 2 svoju ponudu predstavljaju kompanije „NECTAR“, „IMLEK“, „DPS KLAS GROUP“, „BUDIMKA“, „SERBIA ORGANICA“ sa brendom „Humanic code“ i „Timomed“, „NEOPLANTA“, „BABY FOOD FACTORY“, „RUBIN“, „TEHNOMARKET“, „METAL-FLEX“, „MILŠPED“ i „CPCE“ (Centar za primenjenu cirkularnu ekonomiju) članica kompanije „ELIXIR GROUP“.

„Tržište Bosne i Hercegovine vodeće je izvozno tržište za domaću privredu, uz obim razmene koja je u 2023. godini dostigla vrednost od oko 3 milijardi evra uz suficit srpske privrede od preko 950 miliona evra“, kaže Tatjana Beuk iz Centra za regionalnu saradnju PKS. Dodaje da od ukupnog izvoza robe iz BiH u Srbiju, učešće izvoza iz entiteta Republike Srpske iznosi oko 25 odsto, dok od ukupnog uvoza robe iz Srbije u BiH, oko 55 odsto robe plasirano je u Republiku Srpsku. Kako ističe, nastup na sajmu u Banja Luci dobra je prilika da domaći izlagači predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Bosne i Hercegovine ali i treća tržišta, kao i da učvrste postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Sajam u Banja Luci najveći je sajam u Bosni i Hercegovini, koji se održava  u kompleksu Univerizetskog centra – Kampus (https://www.banjalukaexpo.com/ ), na prostoru od 15. 000 m2. Sajam je opšteg profila, pa će se na njemu predstavljati izlagači iz raznih  oblasti privrede, građevinarstva, metalne i elektro industrije, elektronike, IT sektora, drvne industrije, aparata i mašina, tehnike, robotike, nekretnina, arhitekture i projektovanja, finansijskog sektora i usluga.

Na sajmu se očekuje učešće od preko 300 izlagača iz regiona i sveta, a ovogodišnja zemlja partner je Republika Srbija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here