M. Karović
Zoran Milivojević

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da izjava predsednika spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku u Bundestagu Petra Bistrona da je Kosovo potpuni neuspeh, pokazuje da srpski stavovi imaju odjeka i da raste krug političkih struktura koji imaju isto mišljenje, čak u zemaljama koje su do te mere važne u Evropi, i koje učestvuju u dijalogu, prenosi Kosovo onlajn.

Milivojević, povodom intervjua koji je Briston dao za Kosovo onlajn, ističe da stav stranke “Alternativa za Nemačku”, koja je postala važan faktor na unutrašnjoj političkoj sceni Nemačke, ne znači da će ta zemlja promeniti mišljenje o pitanju Kosova, ali da je važno što su građani koji podržavaju tu stranku obavešteni o stanju na Kosovu.

“To ne znači da će se promeniti stav, ali je važno da značajna populacija u toj zemlji koja podržava ovu političku strukturu, smatra da je Kosovo neuspeli projekat, koji predstavlja opasnost i smetnju za Evropu. Značajno je što je to parlamentarna stranka, i što ukoliko bi na nekim sledećim izborima napravile dobar rezultat, njihova politika bi imala veći uticaj”, kaže Milivojević.

Milivojević ukazuje da oni nisu usamljen slučaj u Evropi, da takvih prmera ima i u Francuskoj, jer je očigledno da desnica jača. S druge strane, objašnjava on, takvi stavovi su potpora Srbiji i pregovaračima da istraju u argumentaciji.

Poslanici AfD su početkom godine, u Bundestagu podneli zahtev u kojem traže da Berlin povuče priznanje Kosova, uz argumentaciju da “Vladu na Kosovu vodi nacionalistička stranka Samoopredeljenje, premijera Aljbina Kurtija koja u svom programu predviđa stvaranje “velike Albanije”.

Bistron je naveo da aktuelna istraživanja pokazuju da je njegova stranka druga po snazi u Nemačkoj, dok ankete u vezi sa izborima za Evropski parlament kažu da su najsnažnija politička snaga.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here