D. Timarac
Srpsko-kineska porodica

Mnogo neobičnih susreta i lepih priča dešava se na velikim skupovima kao što je Srpski festival. Tokom održavanja najvećeg skupa srpske dijaspore na Južnoj hemisferi mogu da se susretnu prijatelji i rođaci koji žive na različitim destinacijama, a mnogi dođu da se sa nostalgijom prisete prošlih vremena i provedu vreme zajedno sa starim poznanicima.

Međutim, jedna priča se posebno izdvojila na ovogodišnjem festivalu, a njeni glavni akteri bili su – Zoran i Loni Radović.

Ovaj šarmantni par došao je u Tambalong Park sa svojih petoro dece, koji su sa divljenjem pratili sva dešavanja, uživali u srpskoj muzici, slušali o kulturi i nasleđu našeg naroda i naslađivali se ukusnom hranom. I ništa tu ne bi bilo posebno neobično da Loni nije Kineskinja, koja tečno govori srpski jezik i s ponosom nosi prezime Radović.

– Izuzetno poštujem mog muža i moja želja je bila da naučim da govorim njegov jezik. U početku nije bilo lako, ali moja upornost je pobedila i sada mogu da se sasvim solidno sporazumevam na srpskom jeziku. Posebno sam srećna što i naša deca takođe razumeju srpski, jednako kao i kineski jezik – rekla je za „Vesti“ Loni Radović.

Dr Milorad Sokolović: Fantastična manifestacija

Među mnogobrojnom publikom u Tambalong Parku susreli smo i poznatog srpskog neuropsihijatra dr Milorada Sokolovića.

– Dugo godina sam van Srbije i ovi festivali mi kao i celoj srpskoj zajednici u Australiji mnogo znače. Dobro znam kako funkcioniše srpska duša, a tokom svih ovih godina učio sam mnoge naše ljude kako da se nose sa nostalgijom. Ova manifestacija je nešto fantastično što se događa u našoj zajednici. Uz ovakve događaje jačamo i nosimo se lakše sa svime što je pred nama – kaže dr Sokolović.

Neodoljivi roštilj

Mirisi srpske kuhinje tokom celog vikenda širili su se jednim od najlepših sidnejskih zaliva. Nije bilo posetioca koji je mogao da odoli izazovu naših tradicionalnih specijaliteta, a najveća potražnja bila je očekivano za jelima spremljenim na roštilju.

Na nekoliko mesta prodavali su se ćevapi, pljeskavice, kobasice i mešano meso, ali su redovi od po nekoliko destina metara bili i ispred štandova sa palačinkama, krofnama, kuvanim kukuruzom, kokicama i autentičnim prirodnim napicima s originalnim imenima kao što su limunana, medmilica i ruža beri.

Promocija POKS

Na Srpskom festivalu u Tambalong parku u Sidneju uspešnu promociju imali su članovi Povereništva Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije. S leva na desno, na slici su: dugogodišnji član POKS Ranko Lemajić, blagajnik Radmila Jocić, potpredsednik Slavica Ristić, predsednik Branko Rašić i portparol Dejan Đorđević.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime