Lična arhiva
Sarađuju godinama: Učesnici osnivačke skupštine

U Bruneku (Italija) svečanom, osnivačkom skupštinom, formirana je Unija srpske dijaspore koju za sada čine četiri udruženja iz tri evropske zemlje: Vidovdan iz Trentina (Italija), “Rastko” iz Minhena (Nemačka), Bratstvo iz Inzbruka (Austrija) i “Petar Kočić” iz Figena (Austrija).

Prema rečima Đorđa Milanovića, predsednika Unije, osnovni cilj novoformirane organizacije koja prvi put spaja srpska društva iz različitih država, jeste uspostavljanje saradnje srpskih organizacija iz Evrope i uključivanje u neke od brojnih programa i aktivnosti podržanih preko fondova EU.

– Cilj je da se na ovaj način osnaži rad i osigura opstanak srpskih društava u Evropi. Prvo ćemo se registrovati u Srbiji, a kada se steknu uslovi i ispune zakonske regulative, na čemu već radimo par meseci, registrovaćemo se i u Briselu gde ćemo ustanoviti stalno predstavništvo sa poverenikom za saradnju sa institucijama EU od značaja za razvoj naših aktivnosti – navodi Milanović.

Predsedništvo

Uz Milanovića u predsedništvu Unije su i Gostimir Marić, predsednik KSD Bratstvo iz Inzbruka (Tirol, Austrija), koji je izabran za potpredsednika. Generalni sekretar je Slađan Nikić, predsednik SKU “Rastko” (Minhen, Nemačka), za blagajnika je izabran Željko Petrić (SKU “Rastko”), dok je za sekretara imenovan Gojko Savić, predsednik KSK “Petar Kočić – Zmijanje” iz Figena (Tirol, Austrija).

On ističe da je osnovna ideja da se posredstvom fondova i programa EU, ali i uz tešnju saradnju sa saveznim, pokrajinskim i gradskim ustanovama evropskih država u kojima već funkcionišu srpska udruženja i društva, omogući njihovo uključivanje u razne aktivnosti koje su do sada bile manje zastupljene.

– Dokazaćemo da je izvodljivo stvoriti održivu interakciju u više zemalja Evrope na moderan način i uz širok pristup aktivnostima, institucijama i obrascima koji su aktuelni u nevladinom sektoru EU i matice, a uz puno očuvanje korena kroz srpski jezik, tradiciju i kulturu – naglašava Milanović.

Bez novih članova

Milanović ističe da prioritet rada Unije nije u brzom širenju organizacije. Otuda, kaže, nisu ni zvali druga društva da im se priključe.

– Uniju su osnovala društva koja već duže vreme uspešno sarađuju. Otuda jačanje Unije kroz primanje novih društava nije naš imperativ, već veliki broj zajedničkih aktivnosti naših društava – navodi naš sagovornik.

On ističe da Unija neće imati problema u funkcionisanju s obzirom na to da je čine udruženja iz više zemalja.

– Nemamo ambicije da budemo bilo kakva krovna organizacija, već će sve funkcionisati po sistemu platforme za saradnju. Pa i Evropska smotra folklora je registrovana u Sloveniji, a okuplja više od 50 folklornih društava u Evropi – pojašnjava Milanović.

Zimska olimpijada, Brojanica…

Prema planu za 2019, Unija će organizovati četiri manifestacije: Zimsku olimpijadu, Sabor evropske omladine Brojanica i još dve namenske manifestacije.

– Svi ovi događaji će po principu rotacije biti organizovani u svakoj od zemalja gde imamo članstvo – kaže Milanović.

Izvor:
Đ. Barović - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here