D. Timarac
Raskoš narodnih nošnji i igara

Golubiću, selo od rođenja, uskoro ću reći doviđenja… Prijo moja, kako ćemo, prijatelju, lako ćemo – orilo se u “srpskoj varoši na kraju sveta”.

Za Liverpul se često kaže baš to, da je srpska varoš na kraju sveta. Tu je smešten veliki broj srpskih firmi, ugostiteljskih objekata i agencija, a na svakom koraku se može čuti srpski jezik, i to na više dijalekata. Nedavno su Srbi u Liverpulu stavili pod krov crkvu posvećenu zaštitniku varoši Svetom Luki, koja lepotom i milozvučnošću crkvenih zvona daje poseban ukras mestu. Veliki broj srpskih izbeglica iz poslednjeg građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji naselio se upravo u Liverpulu i njegovoj okolini.

Za vrline druželjubivih Srba znaju svi stanovnici ovog područja, pa ih tako gradska uprava i lokalni političari često zovu da uzmu učešće u ovdašnjim akcijama. I na tradicionalnim manifestacijama pred Božićne praznike, kad gradske vlasti pozovu sve etničke zajednice da pokažu svoje odlike, često učestvuju i Srbi koji svojim temperamentnim nastupima privuku svačiju radoznalost.

Tako je bilo i prošle subote kad su srpski opanci “peglali” lepo uređenim centrom Liverpula. Među prvima su naš narod predstavili srpski mališani koji su pesmicama izmamili reakcije građana i ponosnih roditelja, deka i baka.

Nastup nekoliko folklornih grupa iz Srpskog centra iz Boniriga dobrano je razdrmao mnoge koji su se našli u centru varoši. Vođa folklora, mlada Milica Malbaša, napravila je odličan izbor pesama i igara. Poznata krajiška pesma o golubiću kod mnogih je probudila jake emocije, pa su se među bakama koje su došle da podrže svoje miljenice mogle primetiti suze u očima. A, vragolasta pesma “Prijo moja, kako ćemo – prijatelju, lako ćemo” izmamila je vedre osmehe svih prisutnih.

Posle folkloraša, na scenu su stupili tamburaši orkestra Ljubana Todorovića. Retke su manifestacije u Bonirigu a da ih ne ukrasi ovaj orkestar, koji gaji izvornu srpsku muziku i pesmu iz svih naših krajeva. Posle nekoliko izvedenih pesama, orkestar je zasvirao kolo u koje su se uhvatili mnogi prisutni građani, pa se vesela igra razvila duž centra.

Očarana publika

U publici je viđeno dosta pripadnika drugih etničkih zajednica koji su se divili srpskoj igri i pesmi. Mnogi od njih su mobilnim telefonima snimali nastupe naših folkloraša

Zahvalnost gradonačelnice

Na kraju programa, u kojem su učestvovale i druge etničke grupe koje žive u Liverpulu, građanima se obratila gradonačelnica, gospođa Wendy Waller i zahvalila svima što neguju multikulturalnost grada i države. Ona je upalila svetla na božićnom drvcetu i poželela svima predstojeće praznike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here