pixabay.com
Bela kuća

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, otvorio je u Vašingtonu prvu konferenciju o Kosovu i Metohiji pod nazivom “Molitva za mir, stabilnost i pravdu”.

“Ovo su vanredno teška vremena za našu zemlju, naš narod i našu crkvu na Kosovu i Metohiji. Ideja ovog skupa jeste da izložimo koncizan pregled dešavanja u našoj južnoj pokrajini, a istovremeno i da apelujemo na aktivnije učešće vas, srpske dijaspore u Americi, jer ste u ovom trenutku preko potrebni našoj zemlji, našoj braći i sestrama, i našoj crkvi na Kosovu i Metohiji”, istakao je ambasador Đurić.

On je podvukao i da Srbija želi pojačani angažman SAD na rešavanju pitanja Kosova i Metohije, saopštila je srpska ambasada u Vašingtonu.

“Čvrsto verujem da je najbolji način da poboljšamo percepciju Amerike u Srbiji upravo taj da Amerika pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji da prebrode i prežive ovu tešku situaciju u kojoj se nalaze, naročito u poslednjih 20 meseci. Zato je važno da svi mi ovde upotrebimo svoje diplomatske veštine, veze i kontakte, i podignemo svoj glas, na šta imamo puno pravo”, naglasio je ambasador Đurić.

Prenevši pozdrave i blagoslove episkopa raško-prizrenskog Teodosija, za kojeg je kazao da u svakom trenutku i pod svim okolnostima deli sudbinu svog naroda na Kosovu i Metohiji, episkop istočno-američki Irinej se u obraćanju, između ostalog, nadovezao i na reči ambasadora Đurića, pozvavši prisutne da postanu ambasadori za naše goruće nacionalno pitanje.

“Trebaju nam prijatelji, treba da gradimo odnose, treba da budemo smeli i da istupimo za svoj narod, naoružani istinom i znanjem, jer svako ovde prisutan može mnogo toga da postigne”, rekao je vladika Irinej.

Branko Terzić, nekadašnji komesar u Saveznoj američkoj komisiji za energetiku i prvi srpski imigrant imenovan na javnu funkciju od strane jednog američkog senatora, pozvao je sunarodnike na politički angažman.

Podsetio je na život i rad političkih figura srpskog porekla u američkoj administraciji, poput nekadašnjeg republikanskog guvernera Ohaja Džordža Vojnovića i bivše demokratske kongresmenke Merilenda, Helen Delić-Bentli.

Direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, Arno Gujon, zahvalio je ambasadoru Đuriću i Ambasadi na organizaciji još jedne konferencije dijaspore ove godine, podvukavši da je to velika stvar koju do sada niko na svetu nije uradio.

Ukazao je i na izuzetno veliku ulogu narodne diplomatije i predstavnika dijaspore kao ambasadora srpskih interesa.

“Vi, dragi prijatelji, ne samo da savršeno razumete i govorite engleski jezik, nego razumete i američki mentalitet i način razmišljanja”, rekao je Gujon.

Posebnom video-porukom skupu se obratio i Nik Vujičić, svetski poznati motivacioni govornik srpskog porekla, koji je konferenciju ocenio kao značajnu priliku da se otkrije istina o Kosovu i Metohiji, da se iskažu činjenice i da se svet upozna sa stvarnim stanjem u južnoj pokrajini Srbije.

U drugom delu konferencije održani su tematski paneli na kojima su, kao predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, govorili Nikola Kabašić, bivši predsednik Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Nebojša Arsić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca, kao i članice nevladine organizacije “Nova društvena inicijativa” iz Kosovske Mitrovice, Jovana Radosavljević i Milica Andrić-Rakić.

Konferencija je bila i prilika da ambasador Đurić, u ime predsednika Republike Aleksandra Vučića, uruči zlatnu medalju za zasluge prof. dr Branku Mikašinoviću, piscu i antologičaru, za izuzetan doprinos u predstavljanju i promociji srpskog književnog stvaralaštva na engleskom jeziku u SAD.

Okupljanju je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović, kao i mnogi ugledni pripadnici srpske zajednice u Americi iz poslovne, akademske, kulturne i javne sfere.

Konferencija o Kosovu i Metohiji prva je ove vrste na teritoriji SAD, a druga koja se, u organizaciji Ambasade Srbije u Vašingtonu, organizuje pod okriljem inicijative za snažnije povezivanje matice i dijaspore pod nazivom “Jačanje veza”, pokrenute februara ove godine.

3 COMMENTS

  1. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here