D. Jovičić
Puna sala izraz poštovanja prema Republici Srpskoj

Predstavništvo Republike Srpske iz Štutgarta i ove godine proslavilo je Dan i krsnu slavu Republike Srpske u Nemačkoj. Ovaj događaj obeležava se 9. januara u Republici Srpskoj, a Predstavništvo Republike Srpske, od nastanka RS proslavu u Štutgartu redovno organizuje krajem januara.

Lomljenje slavskog kolača

Ovoga puta pored Predstavništva koje je nosilac ove manifestacije u organizaciji je učestvovao i Srpski kulturno-sportski klub Sloga iz Štutgarta. Festhala u Štutgart-Fojerbahu bila je puna naših ljudi u rasejanju koji su na ovaj način pokazali poštovanje prema Republici Srpskoj.

Posle obraćanja domaćina i zvanica pročitano je pismo koje je Predstavništvu uputio Milorad Dodik, predsednik RS i u kom je istakao da je Srpska izraz slobode i da je neuništiva. U zabavnom delu programa nastupili su folklorni ansambli SKSK Sloga iz Štutgarta i SKC Sindelfingen.

Gosti iz Banjaluke i Nemačke sa domaćinima

Među brojnim gostima našla se i delegacija Vlade Republike Srpske u kojoj su bili Srebrenka Golić, predsedavajuća Veća naroda RS, Anja Ljubojević, potpredsednica Narodne skupštine RS, ministri Zlatan Klokić i Petar Đokić i drugi uvaženi gosti iz Republike Srpske.

Bili su tu i Dragan Dimitrijević, generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu, Vera Sajić, generalni konzul BiH u Štutgartu, prof. dr Štefan Kaufman, poslanik u Bundestagu, kao i predstavnici brojnih asocijacija i naših udruženja.

Poštujemo sebe i druge: Mićo Ćetković

Proslava je počela himnama Republike Srpske i Srbije, a posle lomljenja slavskog kolača prvi se prisutnima obratio Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu.

– Zadovoljstvo mi je da vas sve pozdravim i poželim dobrodošlicu na proslavu obeležavanja Dana Republike Srpske i njene krsne slave. Štutgart je jedino mesto, pored Banjaluke koje svake godine organizuje ovu proslavu. Republika Srpska jasnom vizijom podstiče privredne aktivnosti, privlači strane investitore, a njeni građani dele tekovine savremenog i demokratskog društva, negujući i promovišući tradiciju, jezik i pismo, jer poštujući sebe poštujemo i druge – istakao je Ćetković.

Zajedno smo: Dragan Dimitrijević

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske istakao je da je izuzetno značajno obeležavanje najvažnijeg dana u istoriji Srpske gde god postoji srpski narod.

Podrška iz Bundestaga: Štefan Kaufman

– Štutgart je mesto gde je organizovana i prva proslava Dana Republike van granica Srpske – naglasio je Klokić.

Najmlađi folkloraši SKSK Sloga

Brojnim gostima obratili su se i Anja Ljubojević, Srebrenka Golić, Štefan Kaufman i Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Štutgartu.

Igre iz Crne Trave: SKC Sindelfingen

– Pozdravljam naše prijatelje iz Republike Srpske, sve ministre i delegaciju koja je stigla iz Banjaluke da uveliča ovu slavu. Republika Srpska u Republici Srbiji ima ogromnu podršku. Živela Srbija, živela Republika Srpska – poručio je Dimitrijević.

Udruženja čuvaju tradiciju: Vanja Borić

Spajamo maticu i rasejanje

Vanja Borić, predsednik SKSK Sloga iz Štutgarta je zahvalio Predstavništvu Republike Srpske na ukazanom poverenju u organizaciji proslave i naglasio ogromnu važnost naših udruženja u dijaspori koja se bave očuvanjem tradicije i koja su spona između matice i dijaspore.

Posle folkloraša goste su zabavljali Rajko i Likar bend, a atmosferu do usijanja je podigao čuveni Goci bend.

Pozdrav stihovima: Vera Sajić

Deca da se rađaju

Vera Sajić, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu, goste je pozdravila stihovima “Zdravice narodu srpskom”.

“Narode, neka ti zdravica ova bude umesto blagoslova. Šta god radio deca ti se rađala. I kada pevao i kada snevao i kada mukama odolevao, deca ti se rađala. I kada ratio i kada patio deca ti se rađala. Nije bogat ko ima volova već kćeri i sinova. I nije silan ko ima pušaka već kolevki, nek ljubav nadjača i nek ne bude plača. I kada sadio i kada se ljutio i bogodario deca ti se rađala, a daće Bog da rodi zob, da uzri klas pa da bude i za konje i za nas. I kada sveca slavio i kada školu pravio.

I kad se u čudu čudom bavio, deca ti se rađala. Narode, daće Bog!”

Trajaće večno RS: Petar Đokić

Nastala iz ljubavi

– Pre 32 godine, kada je to bilo neophodno, načinjen je prvi veliki korak u trenutku kad su dva druga naroda u Bosni i Hercegovini srušila princip konstutivnosti i organizovali nelegalni referendum, kojim su zatražili i nažalost dobili međunarodno priznanje BiH. Srpskom narodu i njegovim političkim predstavnicima u to vreme nije preostalo ništa drugo nego da donesu važnu istorijsku odluku o stvaranju Republike Srpske koja je našem narodu osigurala mir, slobodu, sigurnost i ravnopravnost. Zato se mi okupljamo svake godine da proslavimo dan Republike Srpske, da proslavimo krsnu slavu Sv. Stefan. Nikad do sada, a tako će biti i u budućnosti, nećemo ovim okupljanjem i okupljanjem širom Republike Srpske da povredimo bilo koga drugog ko ne deli sa nama tu radost, nego naprotiv pozvaćemo ih da dele sa nama osećaje radosti i poštovanja prema datumima koje smo mi izabrali. Republika Srpska je nastala iz ljubavi, a ono što nastaje iz ljubavi trajaće večno, zato će nam večno živeti Republika Srpska – poručio je ministar Petar Đokić.

Lepi utisci

Na proslavi je bio i Marko Matić, direktor Centra za javne medije iz Beograda, koji je želeo da se uveri kako se obeležava Dan Republike Srpske u dijaspori, u Štutgartu. Za vreme boravka u glavnom gradu Baden Virtemberga imao je i kratke razgovore sa ministrima u Vladi Republike Srpske, sa Srebrenkom Golić i Štefanom Kaufmanom. Zadovoljan je viđenim i iz Štutgarta nosi lepe utiske.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here