Srpske freske uticale na razvoj renesanse

0

 

U minhenskom Crkvenom centru je nedavno dr Dragan Nagorni, istoričar umetnosti i vizantolog, održao zanimljivo predavanje o vizantijskom zidnom slikarstvu, a prisutni su imali retku priliku da se pobliže upoznaju sa vizantijskom crkvenom umetnošću u 12. i 13. veku.

Nedeljko Dragić, Vida Cvetić, Milan Janković, dr Dragan Nagorni i dr Milica Končar
 

U ime organizatora ovog predavanja, Srpske kulturne zajednice Minhen, predavaču i prisutnima obratila se dr Milica Končar, predsednica. Ona je izrazila zahvalnost dr Draganu Nagornom, koji je već ranije imao zapaženo predavanje na sličnu temu u organizaciji SKZ Minhen. Dr Dragan Nagorni je svoju temu o vizantijskom zidnom slikarstvu bazirao na primerima crkve Sv. Pantelejmona u Nerezima u Makedoniji i poznatom manastiru Sopoćani u Srbiji. Freske u crkvi Sv. Pantelejmona u Nerezima koja je izgrađena 1164. razlikovale su se od svega dotad viđenog u vizantijskoj umetnosti i bile su najava nečeg što će tek za 150 godina doći u slikarstvo zapada. Freske u ovoj crkvi ne izgledaju statično, poseduju nešto više realnosti i humanosti i ističu Hristovu ljudsku dimenziju. Freske iz ove crkve dokaz su da je vizantijski istok imao značajan uticaj na razvoj renesansne umetnosti.
Što se tiče fresaka u manastiru Sopoćani, koji je kralj Stefan Uroš podigao od 1243. do 1276, one su pravo remek-delo umetnosti, pa je 1979. godine manastir Sopoćani uvršćen na Uneskovu listu svetske baštine. Monumentalnost i lepota sopoćanskih fresaka svrstali su ih među najveće domete evropskog slikarstva 13. veka. Freske iz crkve Sv. Pantelejmona u Nerezima i manastira Sopoćani u Raškoj predstavljaju pravi primer vizantijskog zidnog slikarstva iz njegovog najuspešnijeg perioda. One su dokaz prisustva i uticaja vizantijske civilizacije, ne samo u srpskoj sakralnoj kulturi, nego i hrišćanskoj civilizaciji u celini.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here