Srpske ikone pomoć u nevolji

0

Violeta Ocokoljić sa suprugom Jugoslavom
 

– U junu mesecu, pred proslavu 200 godina Srba u Americi, a zbog majskih poplava u Srbiji, članovi organizacionog odbora Tesline naučne fondacije i Međunarodne organizacije RAS, dve organizacije sa kojima radim, odlučili su da organizuju prikupljanje novca za poplavljena područja. Na samoj proslavi, odlučili smo da napravimo aukciju i ponudimo donirane umetničke slike, knjige, predmete koji su napravili naši umetnici, kao i razne druge stvari – sertifikate za restorane, korpe sa slatkišima i tako dalje, da bi tako dobili što više novca koje smo namenili jednom obdaništu u Srbiji i jednom u Republici Srpskoj – kaže Zvezdana Stojanović.

Ubrzo su njene prijateljice i saradnice u Vašingtonu – Vesna Baracković i Anamarija Stepanović spomenule da Jugoslav Ocokoljić hoće da donira svoje radove jer je čuo za aukciju i njegova ponuda je prihvaćena sa oduševljenjem.

– Prelepe ikone koje je Jugoslav Ocokoljić uradio su bile lepo prihvaćene i, naravno, prodate. Novac je otišao za Srbiju i Republiku Srpsku, direktno za sanaciju dva obdaništa – kaže Zvezdana Stojanović.

Govoreći o svojoj avgustovskoj poseti Srbiji ona priča da je otišla u Ocokoljićev studio u Beogradu. Tada se dogovorila o izložbi njega i njegove supruge Violete Ocokoljić u njenoj Maloj galeriji. Ocokoljići su došli za Vašington gde je odrzana izložba, a kasnije su imali izložbu i u Njujorku.

– Nadamo se da će ova izložba privući pažnju obožavalaca umetnosti u zemlji gde je ova vrsta umetnosti neuobičajena – kaže ona i dodaje da je njena Mala galerija zamišljena kao vrsta veze između srpskih umetnika i promocije na američkom tržištu.
Ovo nije prva srpska izložba. Ranije su ovde izlagali Petar Simić, Jovanka Đorđević, Gala Caki, Lutkarska radionica Mladena Kovačeva i drugi.

– Nadamo se budućoj saradnji sa umetnicima iz Srbije i dijaspore, bilo da oni rade slike, nakit ili različite rukotvorine. Zato, pozivamo sve Srbe i njihove prijatelje koji žive u blizini da dođu u galeriju i vide izložene slike.

 

Poziv Srbima da dođu u galeriju i vide izložene slike.

Afirmacija u Americi

Otvaranje izložbe u Maloj galeriji koja se nalazi u gradiću Kennett Sljuare (na oko 30 milja od Filadelfije) zakazana je za sutra, petak, 3. oktobra i trajaće do kraja meseca. Slike, uglavnom sa religijskim motivima, rađene su akrilik bojama na papiru, a neke na koži. Ne mnogo razgovorljiv za novine Jugoslav Ocokoljić kaže samo da im je Zvezdana otvorila vrata i pružila šansu za afirmaciju u Americi.

Novac otišao u prave ruke

Zvezdana Stojanović ističe da je Humanitarna organizacija RAS dobila pismo zahvalnosti od uprave obdaništa "Majke Jugović" u Doboju u Republici Srpskoj. U pismu se potvrđuje da su primili novac i da će on biti utrošen za nabavku dečjih dušeka i posteljine koji su neophodni za boravak mališana u vrtiću. Zvezdana Stojanović objašnjava da je druga polovina novca trebalo da ode za obdanište u Svilajncu u Srbiji, ali je direktorka obdaništa rekla da su B92 i Fondacija Novak Đoković zadužene za izvođenje radova, pa smo rešili da pošaljemo sredstva Fondaciji Novaka Đokovića i napravimo saradnju.

Pošto su već imali dovoljno sakupljenog novca za to obdanište, preusmerili smo novac za drugo obdanište, centralni vrtić "Veseljko" u Obrenovcu, koje se trenutno sređuje. Od Đoković fondacije takođe smo dobili pismo zahvalnosti, uz reči: "Veoma nam je drago što postoje ljudi i organizacije poput vaše koje prepoznaju i veruju u trud koji mi ulažemo, jer poverenje predstavlja jednu od osnovnih vrednosti koje Fondacija Novak Đoković neguje kroz svoj rad".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here