Z. Mirković
NOVA SAZNANJA O ISTORIJI PREDAKA: Učesnici predavanja i publika

Povodom obeležavanja Sretenja i Dana državnosti Srbije, odbor SPKD Prosvjeta u Austriji organizovao je predavanje na temu “Srbi u Beču: Nastanak i razvoj srpske crkveno-školske opštine Svetog Save”. Predavanje je održano u okviru tradicionalne Prosvjetine tribine – “Susreti i razgovor” u sali Crkve Vaskrsenja Hristovog u Drugoj bečkoj opštini.

Brojni studenti, članovi drugih srpskih organizacija iz Beča i zainteresovani građani prisustvovali su predavanju istoričara Zlatana Stojadinovića.

Sveštenik Mihailo Smiljanić, član UO Prosvjete, blagoslovio je i pozdravio goste, istakavši značaj ovakvih predavanja i vezu SPC i Prosvjete, odnosno škole i obrazovanja. Podsetio je da je i opština Svetog Save osnovana u XIX veku kao crkveno-školska opština, između ostalog i sa ciljem obrazovanja i školovanja srpske dece.

Istoričar Zlatan Stojadinović, saradnik Austrijske akademije nauka, podelio je sa prisutnima rezultate svog višegodišnjeg rada.

Govorivši o osnivanju i razvoju srpske crkveno-školske opštine Svetog Save, Stojadinović je verno dočarao vreme sa kraja XVIII i tokom XIX veka, sve probleme i izazove koji su tada stajali pred srpskom zajednicom i način na koji su se oni nosili sa njima i kako su ih rešavali.

Dotakao se svih nesporazuma u odnosima sa Grcima, pošto su tada vernici srpske narodnosti potpadali pod jurisdikciju grčkih crkava Svetog Đorđa i Svete Trojice.

Istakao je i značaj, tada karlovačkog patrijarha Josifa Rajačića koji je imao presudnu ulogu u dobijanju prava Srba na crkveno-školsku opštinu 1860. godine.

Posle predavanja usledila su i mnogobrojna pitanja zainteresovanih na koja je istoričar Stojadinović strpljivo odgovarao.

BLAGOSLOV: Sveštenik Mihailo Smiljanić

Tradicija

Marko Sarić, predsednik Prosvjete, istakao je da se “Susreti i razgovori” održavaju više od jedne decenije, da predstavljaju tradicionalnu manifestaciju na kojoj su učešće uzeli mnogi uvaženi profesori, književnici, istoričari i kulturni delatnici.

Zlatan Stojadinović i Marko Sarić

Zahvalnica ASSF

Predavanje je predstavljalo priliku da se veze srpskih organizacija u Austriji prodube, a Prosvjeti je uručeno lepo priznanje i zahvalnica Austrijskog Saveza srpskog folklora. Priznanje je potpredsedniku Prosvjete prof. Srđanu Mijalkoviću uručio predsednik Saveza Aleksandar Stanković.

Srđan Mijalković i Aleksandar Stanković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here