National Geographic
Hram Svetog Save u Beogradu

Taman što su moćni dronovi snimatelja kanala National Geographic sleteli nakon još jednog uzbudljivog putovanja nad Evropom, vraćaju se ponovo na nebo. I to u spektakularnoj emisiji “Evropa odozgo: Božićni specijal” koji će se na omiljenoj TV destinaciji svih avanturista željnih istraživanja i otkrivanja lepota sveta, naći u nedelju 11. decembra od 21.00.

A šta će tako posebno i nesvakidašnje doneti ova specijalna jednočasovna emisija posvećena jednom od najvažnijih praznika u Hrišćanstvu? Uz mnogobrojne kadrove najlepših lokacija Evrope snimanih iz ptičje perspektive, “Božićni special” još jednom će nas vratiti u – Srbiju.

Tako će gledaoci širom sveta osim prelepe engleske rivijere, izuzetnog logističkog poduhvata raznošenja pošte Deda Mraza, čudesne parade čudovišta, vatrometa u Alpima i praćenja krda irvasa u Finskoj, uživati i u ekskluzivnim kadrovima iz našeg hrama Svetog Save, a imaće priliku da putem kamera prisustvuju tradicionalnom srpskom običaju paljenja badnjaka. “Evropa odozgo: Božićni special” Srbiju će još jednom učiniti delom sveta, a naši običaji i lepote naše zemlje, zahvaljujući emisiji kanala National Geographic ponovo će obići celu planetu. Spremite se za novi let nad Srbijom.

– U našoj božićnoj avanturi nad Evropom, put nas vodi na njen jugoistok, ka Srbiji. Pravoslavni vernici, za razliku od Hrišćana u ostalim evropskim zemljama, ovaj praznik slave 7. januara, a Božić se dočekuje uz tradicionalan običaj paljenja badnjaka. Veče uoči Božića Beograd, ali i cela Srbija postaju dom sprektakularnog praznika – Badnje večeri. Na platou ispred Hrama Svetog Save, jednog od najvećih pravoslavnih Hramova na svetu okupljaju se hiljade vernika. Oni od svojih domova donose grančice badnjaka kako bi na tadicionalnom paljenju badnjaka ispred Hrama Svetog Save dočekali Božić i proslavili rođenje Isusa Hrista – objašnjava narator u emisiji “Evropa odozgo”, napominjući da je beogradski hram poznat po mozaicima i freskama koje oduzimaju dah, kao i impresivnoj kupoli koja se uzdiže visoko nad beogradskim krovovima i predstavlja jedno od glavnih obeležja srpske prestonice.

– Paljenje badnjaka asocira me na sve prelepe pravoslavne običaje povezane sa Božićem. Takođe, za mene ovaj praznik asocijacija je na mladost, na porodicu i tradiciju, jer se Božić dočekuje u krugu porodice i naših najbližih. On simboliše radost – poručuje u emisiji protođakon Mladen Kovačević kao predstavnik Hrama Svetog Save.

Kamere kanala National Geographic zabeležile su svaki detalj obeleževanja Božića u Beogradu, a gledoce će 11. decembra od 21.00 povesti u nesvakidašnji obilazak Hrama. Dronovi će izbliza snimiti freske koje se nalaze desetinama metara visoko i inače su nedostupne oku posetilaca ove pravoslavne svetinje.

– Mi smo jedni od retkih koji su imali priliku da podignu dron u samom Hramu i snime njegov veličanstven enterijer. Svaka sekunda snimanja unutar Hrama me je preplavljivala pozitivnim emocijama jer sam znao da pravimo nesvakidašnje kadrove koje će videti ceo svet. Najveći izazov je bio proći velikim filmskim dronom iznad ogromnog lustera, teškog 7 tona, koji se nalazi u središnjem delu Hrama, kao i snimanje freski koje su od neprocenjive umetničke vrednosti – otkriva Dragan Glišović, dron operater koji je radio na emisiji snimanoj u Srbiji.

Dragan Glišović

Podsetimo se, u emisiji “Evropa odozgo” prikazanoj u septembru, gledaoci širom sveta imali su priliku da uživaju u lepotama Srbije, od Subotice i rezervata Zasavica na severu, preko Beograda, Save, Dunava i tvrđave Golubac u centralnoj Srbiji do Zlatibora, rezervata prirode Uvac i prestonice paprike, sela Donja Lokošnica na jugu naše zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here