pixabay.com
Plaža na Skijatosu

Turističkim agencijama u Srbiji 1. oktobra ističu dozvole za rad, a da bi mogle da apliciraju za nove po zakonu moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi kao bankarska garancija ili polisa osiguranja.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) navode da već nekoliko godina ukazuju na problem da je pravno neizvodljivo dobiti bankarsku garanciju, a da su ih osiguravači ovog puta u poslednjem trenutku obavestili da izlaze iz posla – “jer su turističke agencije previše rizične i ove godine im neće izdavati polise”.

To praktično znači da od 1. oktobra neće biti turoperatera i neće imati ko da organizuje putovanja, a turističke agencije će postati takozvani subagenti koji će moći da prodaju samo pojedinačne turističke usluge, poput avio ili autobuskih karata ili smeštaja u pojedinim hotelima.

Novi talas otkaza već od oktobra?

– Zakon predviđa obavezne garancije putovanja za organizatore i turoperatere, a pošto se trenutno, u periodu tehničke vlade, ne mogu menjati ni zakonski ni podzakonski akti, čime bi bilo omogućeno da agencije dobiju licence i na neki drugi način, deluje kao da nema načina da se reši ova situacija.

Ipak, građani koji su već uplatili putovanja ili dobili zamenske vaučere ne treba da strahuju, jer su ta putovanja pokrivena dosadašnjim garancijama, a ovaj problem odnosi se samo na nova putovanja, koja neće imati ko da organizuje – kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA, prenosi Blic.

On naglašava da se u JUTI trude da nađu neki model da pomognu agencijama i zaposlenima da nastave da rade, ali da nisu optimisti i da ako se ništa drastično ne promeni možemo očekivati novi talas otkaza u turističkim agencijama već krajem oktobra.

Direktor JUTE podseća da za turističke agencije ove godine praktično nije ni bilo letnje sezone i da je pad prometa nešto veći od 90 odsto, jer je sezona bila “kao i cela godina od marta meseca”, zbog pandemije koronavirusa. Takođe podseća da su pomoć u turizmu delimično dobili samo hotelijeri, dok za turističke agencije, vodiče, rent a kar kompanije ili autobuske prevoznike sektorske pomoći nije bilo.

Podsetimo, država je sredinom avgusta izdvojila 1,2 milijarde dinara kao direktnu pomoć za gradske hotele, kako bi održala njihovo poslovanje i očuvala zaposlenost u tom sektoru. Pravo na pomoć ima 280 hotela u 27 gradova Srbije, a uslov za dobijanje 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi bio je da hotelijeri ne otpuste više od 10 odsto radnika do kraja godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here