Foto: Tanjug/AP
FK Viljareal FK Dinamo Zagreb

Iako srpski fudbal nije imao predstavnika u četvrtifnalu Lige Evrope, večerašnje revanše, posebno utakmice u Pragu i Viljarealu, s pažnjom su pratili mnogi ljubitelji fudbala.

Razlog je borba za bolji nacionalni koeficijent na UEFA listi, koji određuje lakši prohod ekipama u kvalifikacijama u godinama koje dolaze. Srbija je trenutno na 16. mestu, jednom ispod željenog 15. mesta, koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona i učesnika u Ligi Evrope.

Naša zemlja u ovoj sezoni posle ispadanja Zvezde u 1/16 finala od Milana više nema šanse da pretekne Kipar na 15. mestu, ali je bilo bitno da ne padne ispod 17. mesta, koje takođe donosi privilegiju da se preskoči prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2022/23, što posebno raduje Crvenu zvezdu i Partizan, glavne konkurente za titulu u Srbiji za narednu sezonu.

Ovu poziciju Srbiji su do večeras mogle da ugroze samo još Češka i Hrvatska. Zato još jedan poraz Dinama u Španiji od 2:1 itekako odgovara srpskom fudbalu, jer Hrvatska nije osvojila bodove, niti napravila pomak na listi. To našem fudbalu daje bolje  početne pozicije za narednu sezonu, gde Srbija ima realne šanse da se domogne i 15. mesta i dobije dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Srpskom fudbalu takođe odgovara i što je Arsenal u revanšu u Pragu isprašio Slaviju sa čak 4:0 i tako onemogućio Česima da dobiju dodatne bodove. Da je Slavija kojim sčučajem pobedila ili remizirala, Česi bi pretekli Srbiju i zauzeli 16. mesto. Srećom, nije se desilo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here